Utifrån ett medborgarförslag om mobil psykiatrisk vård har regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden, i dialog med Psykiatricentrum, beslutat om ett pilotprojekt. Projektet, som består av två delar, startar under det första kvartalet 2022.
Den ena delen är ett försök i länets stora kommuner, Norrköping och Linköping, med akuta utryckningar, tillsammans med ambulans eller polis, när någon ringer 112 eller när patienten eller närstående själva kontaktar psykiatrin, för akut psykatrisk bedömning.
– Där riktar man in sig mer på akuta insatser. Det kan vara dels att det kommer genom 112, och det kan också vara att man tar kontakt direkt med kliniken själv eller som närstående. Då kan det antingen bli så att bara personal från psykiatrin åker till den här personen, eller kanske i kombination med polis eller ambulans, säger regionrådet Kerstin Sjöberg (C), tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden och ledamot i regionstyrelsen.
Man kommer att gå ut och söka personal som vill arbeta med det här, personal som ska att ingå i vårdenheterna inom psykiatrin, så det kan vara samma personer som man möter inne på kliniken som faktiskt åker ut på de akuta utryckningarna, enligt Sjöberg.
Bakgrunden till det här är att tidigare när man ringt 112 så har det kanske varit polisen som kommit ut, och då är det inte säkert att de haft kompetensen att kunna bemöta en person som är väldigt psykiskt sjuk, säger Kerstin Sjöberg.
– I stället för att lugna ner situationen kanske det gör att det till och med eskalerar och blir riktigt, riktigt farligt. Det har ju varit en del olyckliga situationer.
Den andra delen av projektet är att man i den västra delen av länet, i Motala, ska jobba med att försöka möta personer med psykiska besvär som ringer väldigt många gånger till 112, för att de ska få den vård de behöver, så de inte ska behöva vara så oroliga att de ringer upprepade gånger. Här finns det en befintlig mobil verksamhet att utgå från.
–Att det är pilotprojekt är för att man ska landa ner i, och lära sig under det här året, bra arbetssätt och hur det ska kunna breddinföras. Det har funnits mobila insatser, och finns, men de har sett lite olika ut över länet.
Numera är det ett psykiatricentrum i hela regionen. Pilotprojektet, som kostar fem miljoner kronor, är en del i att få en mer jämlik psykatrisk vård i länet.