Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pilgrimmer på ny led

TINGSTAD
Nu vandrar pilgrimmer en ny klosterled. Med en vandringsstav, frihetens symbol, i handen gör de en stilla protest mot dagens upptrissade temo.
- Vandringen syftar till att bryta den rytm man vanligen lever och hitta en långsammare takt, säger Jonas Ahlmer, pilgrimspräst.

Pilgrimmer premiärvandrar nu klosterledens nya sträckor. – I naturen är det lättare att vara här och nu, säger Jonas Ahmer, pilgrimspräst. I går vid lunchtid var det mässa i Tingstads kyrka.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Pilgrimmer premiärvandrar nu klosterledens nya sträckor. – I naturen är det lättare att vara här och nu, säger Jonas Ahmer, pilgrimspräst. I går vid lunchtid var det mässa i Tingstads kyrka. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2002-08-23 00:00
Klosterleden mellan Alvastra och Linköping som invigdes 1998 har nu utökats med en led som sträcker sig från Linköping till Krokek, där det en gång i tiden låg ett Franciskanerkloster.
Leden är varierad, den går genom skog, öppna marker och medeltida klostermiljöer.
- Det är en naturupplevelse att gå den, säger Jonas Ahmer.
Pilgrimsvandringarna pågår i två veckor och organiseras av Pilgrimscentrum i Vadstena, där Jonas Ahmar är präst. Han personliga favoritsträcka är den första delen mellan Alvastra och Roxlösas medeltidskloster.
- Den sträckan är fantastiskt fin. Den har allt.
Tanken med vandringen är att finna stillhet och ge utrymme för eftertänksamhet. Delar av vandringen går pilgrimmerna tysta.
- I naturen är det lättare att vara här och nu, jag och Gud, säger Jonas. Ibland är naturen så förbluffande att det räcker att stå stilla.
- Vägen är också allas hemmaplan, till skillnad från kyrkan, där jag som präst känner sig mer hemtam än de andra. Neutral mark underlättar möten och själavård.
Danskan Karen Skov är med på vandringen, som också är hennes första besök i Sverige. Hon fick upp ögonen för pilgrimsvandringarna i Östergötland genom "Den lilla pilgrimsboken" som delades ut under en pilgrimsvandring till Odense som hon var med på.
Hon har tidigare vallfärdat till Santiago De Compostela i Spanien, precis som en gång i tiden Heliga Birgitta gjorde.
- Det var för mycket turister som vandrade till Santiago De Compostela. Det här är en helt annan sak. Vandringen har fört oss pilgrimmer samman och den har gett många fina möten och naturen är fantastisk, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om