– Jag vill egentligen redan vara där och komma igång med arbetet, säger han.
Just nu jobbar han kvar i Nyköping, men så snart rekryteringen av hans efterträdare är klar, börjar han sin nya tjänst - som inte bara är ny för honom utan även i vår region.
– Tanken är att jag ska vara det vi kan kalla processledare, där jag ska samarbeta med områdespoliserna och deras två chefer och att vi ska kunna agera bollplank i arbetet, säger Peter Johansson.
Arbetet ska ske utifrån det nyligen undertecknade samverkansavtalet.
– Jag ska slänga mig över den årliga handlingsplanen för hur vi inom polisen tillsammans med kommunerna och andra aktörer ska jobba, för att kunna infria de medborgarlöften som framkommer efter att vi haft dialoger med medborgarna om vad som behöver fokuseras på just i deras område, säger Peter Johansson.
Själv har han jobbat som polis i över 30 år och han sökte jobbet som kommunpolis av en särskild anledning.
– Det är jätteintressant med samverkansbiten.
Norrköping är inte en helt ny stad för honom, även om den senaste bilden av läget är den han fått från media.
– Jag bor ju på gränsen till Östergötland och handlar lika ofta i Norrköping som i Nyköping, staden upplever jag både som trevlig och snygg, men det finns – eller fanns i alla fall en mindre trevlig bild i centrum där många människor med missbruksproblematik rörde sig. Det skapar en otrygghet och som polis är det mitt jobb att öka tryggheten, säger han.
Däremot reagerar han starkt mot att hela bostadsområden klassas som problemområden.
– Till slut uppfattar sig människorna som bor i områdena som problem och det finns en risk att man blir den man uppfattas som. Min fru är uppvuxen i Hageby och hon har en helt annan bild av området. De flesta vill ju bara ha ett jobb och leva ett bra liv. Att ha ett jobb är grunden, säger Peter Johansson.
Och så pratar vi en stund om vad som hänt efter att människor förlorade sina jobb, skolan segregerades och polisen som bara är på plats när det väl har hänt något.
– Det är förfärligt att det ska vara så här. Inte bara i Hageby utan generellt är bristen på närvarande poliser ett problem. Vi måste bli bättre på att bara vara ute bland människor, inte bara när vi larmats dit, säger Peter Johansson.
Det finns många krafter han hoppas ska samverka för att skapa trygghet, kyrkorna, föreningarna – oavsett om det är den somaliska föreningen eller idrottsföreningen, det är mötena som är viktiga.
– Det pågår säkert en massa bra verksamhet och gott arbete även i Hageby. genom vår närvaro ska vi visa att vi respekterar och tycker att de boende i Hageby också är viktiga, säger Peter Johansson.
Vid större händelser som till exempel Augustifesten, är centrala Norrköping fullt av uniformerad polis och polisbilar som patrullerar. Det kan för vissa skapa trygghet. För andra en otrygg känsla av att något hänt eller kommer att hända.
– Så är det och polisen har oss själva att skylla. Först är vi inte synliga alls. Sen är vi inte synliga alls, för att plötsligt vara massor av poliser på plats. Det naturliga ska vara att vi är ute bland folk även när det inte hänt något eller vi tror att något ska hända, säger Peter Johansson.
Och han vill att de 16 områdespoliser som ska bli närvarande ute bland folk i olika bostadsområden ska vara kända.
– Jag vill att man ska kunna säga hej och så namnet på polisen. Det bästa från tiden när vi hade närpoliser, men där man inte bara får förtroende för "sin" polis och enbart kontaktar han eller hon vid akuta händelser.
För det var närpolisens brist, var man inte i tjänst, ville den som ringde om något akut inte pratat med någon annan.
Så var det det här med de medborgarlöften som Peter Johansson ska vara med och se till uppfylls.
– Man ska inte lova något som man inte tror att man kan hålla. Vi kommer inte att lova några siffror på minskad brottslighet, det vi kommer lova är att jobba specifikt mot en problembild.
Som i Nyköping där man varit i gång sedan årsskiftet med dialoger och löften och där "krogvåldet" minskat betydligt.
– Vi har lyckats ganska bra och nu hoppas jag att vi verkligen får möjlighet att jobba ute bland människor i olika områden och tillsammans med andra göra skillnad.