Folkbladet träffade Christofer Teske och Ida Karlsson, sjuksköterskor på akutvårdsavdelningen, och Fredrik Schiöler, ledningsansvarig läkare på intensivvårdsavdelningen, för ungefär ett år sen. Då var de mitt uppe i en kaotisk period där verksamheten snabbt fått ställa om till att ta hand om corona-smittade patienter. Idag har det blivit vardag, rutinerna sitter och kunskapen har ökat. Likväl är situationen fortsatt tuff, personalen har under lång tid jobbat under hård press och nu väntas åter en ökning i antalet smittade.
– Det år som gått är naturligtvis något helt unikt för alla som jobbar i vården. Det spelar ingen roll om man så jobbat i 40 år så har man inte upplevt något liknande, säger Fredrik.
– Vi har fått hantera ett sjukdomstillstånd som vi inte haft så stor kunskap om och det har i vissa fall varit livsavgörande, så det har satt stor press på oss. Man känner sig sliten mellan en vilja att ställa upp och göra allt man kan, samtidigt som man har ett eget liv vid sidan av som ska mäktas med. Det har satt sina spår på väldigt många, fortsätter han.
Samtidigt talar han om en stor stolthet som personalen känner över vad de åstadkommit. Christofer instämmer:
– Det är en oerhörd stolthet över att få jobba så här med akut sjuka, och det är många runt omkring som visar uppskattning. Att folk säger: "Du har ett viktigt jobb" har jag aldrig hört så mycket som det sista året.
Den tuffaste perioden tycker de var i början av pandemin när personal kastades in i helt nya arbetsuppgifter. Sen blev det en lugnare period över sommaren och början av hösten, men sen började smittotalen stiga igen.
– Nu har vi haft en lång tung period från oktober fram till nu som bara fortsätter. Det är lugnare för alla vet var de ska göra, det är ingen stor oro i personalgruppen som innan. Men det är klart att det sliter, det är en "tar det aldrig slut-känsla". Hur länge ska det hålla på? Och vad för det för andra konsekvenser? Säger Fredrik.
Han känner en oro över alla planerade operationer som får ställas in på grund av att resurser måste styras om till covid-vården.
– Vi vet ju att det kommer att kosta i andra änden. Det gnager ju.
Inför helgen räknar Vrinnevisjukhuset med att antalet svårt sjuka kommer att öka och tar därför in mer personal från operationavdelningarna och ökar antalet platser.
– Vi har redan nu har ganska pressat på avdelningen och vi ser en ökad smittspridning i samhället, då vet vi att det kommer att bli en ökning hos oss, säger Fredrik.
När ser ni någon ljusning på det här?
Ida och Christofer har fått den frågan förr och vågar inte spekulera.
– Jag trodde aldrig att det skulle blossa upp så som det har gjort igen, säger Ida.
– Det var en enorm frustration i oktober att vi inse att vi är tillbaka på ruta ett, och när man såg sitt schema över jul och nyår. Jag vågar inte yttra mig om något slutdatum, säger Christofer.
– Vi hoppas på en liknande effekt som förra året, att när vi går mot sommar och vi är mer ute så kommer det gå ner. Och att vaccinationerna kommer att göra stor skillnad. Men fram till dess är det bara att hoppas att människor gör vad de kan för att inte spä på det här, säger Fredrik.
– Det är viktigt att poängtera att det inte är över än, säger Christofer.