Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Personalägt sjukhus

Moderaterna ansåg att folkomröstningen om Vrinnevisjukhuset var för enkelt ställd. Därför har de gjort en egen enkät med frågan om hur man vill att sjukhuset ska drivas. Vill folk ha sjukhuset i alternativ drift, var frågan. Och svaret ja dominerade.

Norrköpingsborna vill ha ett personalägt Vrinnevisjukhus, enligt moderaterna som genomfört en enkät om alternativ drift inför folkomröstningen.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Norrköpingsborna vill ha ett personalägt Vrinnevisjukhus, enligt moderaterna som genomfört en enkät om alternativ drift inför folkomröstningen. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2004-06-23 06:00
Folkomröstningens ja eller nej till dygnet-runt-sjukhus i Norrköping gav ett rakt ja-svar. Moderaterna i Norrköping vill veta mer om hur folk vill ha sitt sjukhus och därför har partimedlemmen Robert Nordman fått uppdraget att genomföra en ny enkät med frågor till "folk på gatan".
- Vi ville veta om folk kan tänka sig en annan huvudman än landstinget, säger han. Vi gjorde klart att det gällde driften, inte finansieringen som vi förutsätter ska ske genom skatterna också i fortsättningen.
Efter det svaret kom en följdfråga med fyra alternativ. Anbudsförfarande, personaldrift genom en stiftelse eller ett bolag, att kommun eller landsting driver eller att man "inte vet".
- Det här är en hjärtefråga för Norrköping just nu och en fråga som kommer att ta stor plats i valet, säger Jörgen Rundgren. Därför vill vi veta mer om vad medborgarna verkligen tycker.
Enkäten har genomförts på många håll i innerstan, dessutom bland annat i Lindö, Skärblacka, Eneby och på Vikbolandet.

Klart utslag
Frågorna har ställts till män och kvinnor i fem åldersgrupper som sedan har satts i relation till hur befolkningen ser ut i stan. Det visar på viss överrrepresentation i vissa fall, och tvärtom i andra. Men utslaget blev tydligt. På huvudfrågan om alternativ drift blev det positivt svar av 80,8 procent kvinnor och 73,7 procent män. Nej sa 17,4 procent av männen men bara 9,4 procent kvinnor. Resten svarade "vet ej".
På följdfrågans fyra alternativ blev utfallet: Anbud 20,8 procent, personaldrivet 44,9 procent, kommunal/landsting 21,3 procent. Återstående 13 procent visste inte.
Män var mer för anbud och mer för offentlig drift. Bland kvinnor som allmänt var för personalalternativet gäller de mellan 30 och 75 år. Yngre och äldre var mindre intresserade av just detta.

534 intervjuer
Sammantaget fick moderaterna veta att det finns ett starkt stöd för alternativ drift av Vrinnevisjukhuset, något som möjligen också var tesen som skulle bevisas. En liten brasklapp medföljer anteckningarna. Intervjun säger ingenting om hur medvetna de som svarar är om hur besluten i landstinget styr även privata kliniker.
Underlaget var totalt 534 intervjuer och de gjordes fram till 10 juni.
- Vi tror ju på att ta vara på kraften och lokalkännedomen som de anställda har, säger Jörgen Rundgren. Vi tror att det är effektivare än att ha ett landsting där de mest är intresserade av att höja sina egna löner. Vi tror att en plattare organisation är bättre på många sätt. Vi ser goda exempel på de vårdcentraler som finns nu med Kneippen som ju har funnits längst. Det är bara de som jobbar där som får vara ägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om