Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Personal på äldreboende misstänks för kränkningar

Två anställda vid ett äldreboende på Sandbyhov misstänks för att vid flera olika tillfällen, ha utsatt brukare för psykisk och fysisk kränkning. Kollegor såg kränkningarna och anmälde det de sett till sin chef, enligt Lex Sarah.

NORRKÖPING2011-06-14 03:00

- Vi jobbar stenhårt för att alla måste vaka över de äldre. Gör någon något som inte är bra, så måste vi säga ifrån. Det säger Eva Abrahamsson, områdeschef.

Eva Abrahamsson utreder just nu de olika anmälningarna. Hon vill inte gå in på vilken typ av kränkningar det rör sig om. Men enligt uppgifter till Folkbladet ska personalen ha varit högröstad och skrikit, samt tagit brukarna i armen.

Direkt efter de första anmälningarna, som kom till enhetschefens kännedom under våren, blev personalen omedelbart avstängd från sina jobb. De två jobbar inom två olika enheter på äldreboendet.

Avstängda från jobbet
Eva Abrahamsson tillsatte också en utredning, för att gå till botten med anklagelserna.

- Ord står mot ord, så det krävs ordentliga utredningar, säger hon.

Efter samråd med personalkontoret fick de misstänkta en disciplinär åtgärd, i form av en skriftlig varning. De två blev avstängda från sina arbeten under en månads tid. Idag är personerna tillbaka på sina jobb.

Enligt Eva Abrahamsson innebär en skriftlig varning, att de två inte får begå något ytterligare fel på jobbet, för då mister de sin anställning.

- Lex Sarah är oerhört viktig och att anmälningsplikten finns. Den gör att våra brukare skyddas dygnet runt. På Sandbyhov jobbar vi hårt för att personalen inte ska vara tyst, utan säga ifrån, säger Eva Abrahamsson.

"Tragiskt"
Hon betonar också att det finns ett bra bemötande på Sandbyhov samt att merparten av personalen är oerhört duktig.

- Men när sådant här händer är det tragiskt, både för brukare och anhöriga, säger hon.

Två gånger om året får personal inom kommunen en genomgång av Lex Sarah, så man har kunskap om att när man arbetar med att ge service och omvårdnad till äldre eller funktionshindrade, så är man skyldig, enligt lag att anmäla övergrepp och brister i omsorgen. Detta gäller oavsett om personalen arbetar i offentlig verksamhet, privata företag eller företag som arbetar på uppdrag av en kommun.

Informationsmöte
På torsdag har anhöriga kallats till ett informationsmöte, för att få information om Lex Sarah-anmälningarna.

Under 2010 gjordes sex anmälningar enligt Lex Sarah, som rörde övergrepp och brister i omsorgen för äldre och funktionshindrade inom Norrköpings kommun.

Lex Sarah är det vardagliga namnet på 14 kap. 2 § i socialtjänstlagen, som föreskriver att var och en som är verksam inom omsorger om äldre människor eller människor med funktionsnedsättning ska vaka över att dessa får god omvårdnad och lever under trygga förhållanden.

Namnet Lex Sarah kommer av undersköterskan Sarah Wägnert, som 1997 avslöjade vanvård på ett vårdhem i Solna. Detta ledde till att bestämmelsen infördes i socialtjänstlagen.

Källa: Wikipedia samt 1177, Råd om vård på Webb och telefon

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om