I september 2020 slog Skolinspektionen fast att Norrköpings kommun, som huvudman för den aktuella skolan, brutit mot förbudet i skollagen om att personal inte får utsätta elever för kränkande behandling.
Barn- och elevombudet delar Skolinspektionens bedömning att det inte har framkommit några omständigheter som skulle kunna motivera personalens handlande. Kränkningen som eleven har blivit utsatt för är inte att betrakta som ringa, enligt Barn- och elevombudet, som kräver att kommunen betalar 10 000 kronor i skadestånd till eleven.
"Vid bedömningen av beloppets storlek har Barn- och elevombudet särskilt beaktat elevens låga ålder, handlingens förnedrande inslag, att handlingen har ägt rum inför andra elever samt att handlingen har inneburit ett allvarligt missbruk av ett beroende- och förtroendeförhållande, då eleven har befunnit sig i en beroendeställning gentemot personalen och därmed ska kunna känna förtroende för och tillit till denne", skriver Barn- och elevombudet.
Senast den 14 juli ska Norrköpings kommun meddela sin inställning till skadeståndskravet.
Skolinspektionen konstaterade i sitt beslut att kommunen anmält, utrett omständigheterna och vidtagit skäliga åtgärder för att förhindra fortsatt kränkande behandling. Mot den bakgrunden avstod Skolinspektionen i övrigt från att ingripa.
Barn- och elevombudets bedömning i skadeståndsfrågan grundar sig på Skolinspektionens utredning samt en dom gällande den aktuella händelsen.