I tisdagens Folkbladet riktades kritik mot hur kommunikationen funkar mellan ansvariga tjänstemän, politiken och byggbranschen när det gäller att tillgodose vilka kompetenser som sektorn behöver. Pernilla Thott Ljung är arbetsmarknads- och vuxenutbildningsdirektör i Norrköpings kommun. Hon har inte alls den bilden att det råder dålig kommunikation med Byggföretagen om vilka kompetenser som det behövs vuxenutbildas inom. Hon menar tvärtom att det förs samtal om detta kontinuerligt, säger hon som svar på kritiken som framförts av Byggföretagen
– Vi har samtal med företagen och branschen för att skapa oss en bild över hur behoven ser ut. Omvärldsbevakningen är viktig och Jan Malmberg och Byggföretagen har också varit med i samtalen. Sen har samtal med utbildningskontoret och utbildningsnämnden resulterat i att vi kommer att ha en vuxenutbildning inom industri på Bråvallagymnasiet. Det finns säkert möjlighet att fler yrkesvuxenutbildningar skulle kunna hamna på Bråvalla i framtiden. Men nu har vi inlett med det här.
Jan Malmberg från Byggföretagen menar att det borde kunna finnas samordningsvinster att göra om yrkesvuxenutbildningen gjordes på Bråvallagymnasiet. Utbildning och kvalificerade lärare finns på plats. Pernilla Thott Ljung säger att det här redan är något som man undersöker och genomför.
– Vi har sedan en tid tillbaka påbörjat ett arbete tillsammans vilka utbildningar vi kan samverka kring. Sedan hösten 2021 samarbetar kontoren kring lärlingsutbildning och under 2022 tar vi detta ett steg vidare inom industri med start 1 januari 2023 på Bråvallagymnasiet. Att se över var vi kan samverka och nyttja resurser på ett effektivt sätt är ett arbete som pågår, säger hon.
Samtidigt betonar hon att de olika skolformerna skiljer sig åt i vissa hänseenden. Exempelvis så har vuxenutbildningen fem kursstarter under ett kalenderår. Eleverna inom yrkesvuxenutbildningen ska också ha möjlighet till validering av tidigare kunskaper och erfarenheter och det ska finnas möjlighet till flexibilitet i studietakt
– Kommunen är huvudman för vuxenutbildning (arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden) och har ansvaret att säkerställa att vuxenutbildningen bedrivs enligt dess lagar och förordningar oavsett vem som är utförare, alltså oavsett om det är i kommunal regi, av upphandlade aktörer enligt lagen om upphandling (LOU) eller som i vissa kommuner av auktoriserade utförare. Ska vi samverka med utbildningskontoret behöver det styras upp så att det går att förena de olika typerna av utbildning, säger Pernilla Thott Ljung.
Hur tycker du att den utbildare ni har haft inom bygg har fungerat?
– Vi följer upp alla utförare av utbildning som kontoret ansvarar för. Systematisk uppföljning av våra utbildningar görs kontinuerligt både enskilt utifrån avtal och även i uppföljning i helårsuppföljningar och kvalitetsrapport på huvudmannanivå till nämnden.
Enligt uppgifter till oss saknades lärare fem månader. Det här var 2019. Först 2021 kunde man visa att utbildningen höll godkänd kvalitet. Stämmer det här?
– Vi gjorde under perioden en systematisk uppföljning med vår leverantör. Numera är båda yrkeslärarna behöriga och har lärarexamen. Vid byte av lärare kräver vi att anordnaren skickar in lärarens CV med legitimation. Norrköpings kommun ställer krav om att minst 50 procent ska ha lärarexamen utifrån vårt nuvarande avtal.