De flesta Norrköpingsbor med några år på nacken känner nog till Carina Perenkranz. Sen år 2000 har hon genom sitt företag Chopp event haft ett finger med i otaliga teater- och filmproduktioner i Norrköping. Under sju år drev hon också Skandiateatern tillsammans med Pontus Helander och under en annan sjuårsperiod blev hon känd för en större publik genom rollen som en av Judit & Judit i Com hem-reklamen. Men nu har hon, för första gången sen 90-talet, tagit ett fast jobb i en helt annan bransch. Orsaken stavas corona.
– När revisorn sa: Din omsättning har sjunkit med 70 procent, då kände jag att det var dags att tänka till.
Även den stora satsningen på en filmstudio i Norrköping, som Carina var delägare i, gick i graven på grund av pandemin.
– Vi hade inte hunnit jobba in oss innan pandemin kom, och vi hade ingen buffert. Det var sorgligt, säger hon.
Beslutet om att hoppa på en annan yrkesbana växte fram. Hon är utbildad ämneslärare i svenska, religion, historia och drama på grundskole- och gymnasienivå, och har jobbat som det i några år på 80- och 90-talet.
– När arbetsmiljön i filmbranschen tyvärr inte alltid är den bästa, och då jag dessutom har en lärarutbildning, då är det bättre att jag drar mitt strå till stacken där, säger Carina.
Sen terminens start jobbar hon som klasslärare i en femteklass på Vikbolandsskolan.
– Jag trivs bra, men det är verkligen en utmaning. Jag har väldigt fina kollegor som hjälper mig och förstår att jag är ny på jobbet. Det är så mycket dokumentation som är svår att hinna med. Men jag tycker det är kul med den nya tekniken!
Hon medger att omställningen från att frilansa till att ha fasta arbetstider har varit tuff.
– Jag är jättetrött på kvällarna och lägger mig tidigt. Så går jag upp klockan sex och det är en helt ny grej för mig! Jag har också åkt på två förkylningar sen terminsstart, och jag som aldrig brukar vara sjuk! Men jag tror jag kommer bli resistent, säger hon.
Det är dock ingen risk för att Carina Perenkranz lämnar teater och film för gott.
– Jag kan inte leva utan att stå på scenen så jag kommer inte att sluta med det. Då är det något som saknas i själen, säger hon.
Hur ska du hinna med det?
– Jag ska snart filma för en SVT-serie, då blir det nattinspelningar. Stå på scen får jag göra på helger och kvällar. Filmar gör man ofta på rätt udda tider. Men vissa saker kommer jag naturligtvis att få säga nej till.
Du känner inte att du ångrar beslutet nu när restriktionerna lättats för nöjesbranschen?
– Nej, jag tror inte att det kommer att gå tillbaka så snabbt som många verkar tro. Folk kommer vara försiktiga med att packa in sig i trånga lokaler till en början, och många har fått andra intressen under pandemin. Sen är det ju så att många shower bekostas av företag, och många av dem har haft det tufft under pandemin och måste komma på fötter innan de har råd att köpa biljetter till sina anställda.
Hon tror att pandemin kommer att ge eko i kulturbranschen under lång tid framöver.
– Ensammusiker och trubadurer kommer att ha hur mycket jobb som helst, men stora ensembler och skådespelare kommer att få det fortsatt tufft. Jag är säker på att stödet till den fria kulturen kommer att minska eftersom pandemin gjort stora hål både i statens och kommunens kassa.