Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pensionssmäll

Symfoniorkestern och Östgötamusiken drabbas av den pensionssmäll som nu skakar Scenkonstsverige. SON tvingas betala omkring 825 000 kr och Östgötamusiken drygt hälften.

Teaterchefen Johan Celander säger att det finns en bra bredd på säsongens repertoar.

Teaterchefen Johan Celander säger att det finns en bra bredd på säsongens repertoar.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2009-11-21 03:00
Teatrar, orkestrar och operor som har svårt att klara plötsliga kostnadssvängningar ska nu med kort varsel betala av stora och oväntade utgifter. - Det kommer att påverka organisationerna och kulturutbudet mycket negativt, säger Peter Waldemarsson, vd på Symfoniorkestern. Totalt 50 milj
Enligt ett mer än tre år gammalt pensionsavtal tvingas svenska musik- och teaterinstitutioner betala totalt omkring 50 miljoner kronor i retroaktiva pensioner och löneskatter. Till Symfoniorkestern kommer i december en faktura på cirka 825 000 kr att betala före nyår. Men pengarna finns inte avsatta i budgeten. - Ingen i branschen har de här pengarna. Ingen visste om det här, eftersom Statens pensionsverk inte har informerat oss, säger Peter Waldemarsson. Bakbundna
- Vi sitter bakbundna och situationen är inte överblickbar för någon. Jag hoppas bara att man sansar sig och omprövar beslutet. Svensk Scenkonst har valt att JO-anmäla Statens pensionsverk, SPV, och vänder sig emot att organisationen inte varit part i förhandlingarna eller tillfrågats om konsekvenserna av att beräkningsreglerna har ändrats. - Vi finner detta så upprörande att vi har bett JO granska SPV:s hantering av detta för oss närmast förödande beslut, säger Ingrid Dahlberg, ordförande Svensk Scenkonst. Symfoniorkestern avvaktar nu om SPV till följd av anmälan omprövar sitt beslut eller åtminstone ger längre betalningsanstånd än ett år. - Kanske bedömer man att detta är orimligt för hela branschen. Vi kan inte betala, men vi får naturligtvis ta kontakt med våra ägare och föra en diskussion om det här, säger Peter Waldemarsson. Vad tycker du om SPV:s agerande? - Det är märkligt att man tagit ett beslut man inte informerar om. Det är något som inte stämmer i hanteringen. Om det brustit hos enskilda personer vet jag inte. Allt är bara väldigt olyckligt, konstaterar Peter Waldemarsson. Uppgifterna om betalningarna nådde inte institutionerna förrän i slutet av oktober i år trots att beslutet fattades redan 2006. Men SPV:s chef Ann-Christin Nykvist hävdar att konsekvenserna av beslutet för tre år sedan inte var klara förrän nu i höst. - Men så här i efterhand kan jag tycka att vi kunde ha varit klarare, och informerat om att vi inte hade något att informera om, så att säga, säger hon till TT Spektra. Generösa
Beträffanade betalningsanståndet säger hon att SPV ska "vara generösa". - Reglerna säger ett år, men sedan kan man ansöka om synnerliga skäl. Vi är inte ute efter att ta betalt så fort som möjligt, säger hon till TT Spektra. Symfoniorkestern är inte ensam i länet om att drabbas av pensionschocken. Östgötamusiken ska betala 450 000 kr. - Vi kommer att gå med ett underskott på den summan. Vi hade räknat med ett litet överskott i år, men så blir det inte, säger länsmusikchef Tomas Herrgårdh. - Vi har ett litet kapital att ta av, men det var inte detta som de pengarna skulle användas till, fortsätter han. Östgötateatern klarar sig bättre, enligt teaterchef Johan Celander. - Som vi kan bedöma drabbas vi inte, säger han.
n Statens pensionsverk, SPV, har beslutat att samtliga statligt stödda dans-, musik- och teaterinstitutioner ska betala retroaktiva pensioner till del- och korttidsanställda. n Bakom beslutet ligger ett avtal som slöts 2006 mellan Arbetsgivarverket och Offentliganställdas förhandlingsråd, men avtalet gäller från 2003. n Cirka 250 statliga arbetsgivare berörs. Bl a Göteborgsoperan (5 miljoner), Norrlandsoperan (2 miljoner) och Riksteatern (2,4 miljoner).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om