I en insändare som Christina B Eriksson skickat till både lokaltidningarna och Norrköpings kommun skriver hon: "En sak är att kommunen inte kan kräva att fast anställd personal är vaccinerad, vilket i sig är anmärkningsvärt. Däremot ska man självklart ställa det kravet när man anställer sommarjobbande vikarier som ska jobba med de äldsta och svagaste i samhället".
Sommarvikarierna är ofta ungdomar, en grupp där fler är ovaccinerade, om man tittar på statistiken, påpekar Eriksson. Nu ska de in och jobba hos sköra personer, i hemtjänst eller på äldreboenden.
– Kräv ett covidpass. Vi kräver det när vi har våra aktiviteter för pensionärerna i vår förening, för att de ska få komma in och delta så vill vi se covidpass. Vi har ett verktyg för att kolla det, det är rätt så enkelt, säger Christina B Eriksson och berättar om en gratisapp framtagen för föreningar, en app i mobilen som man kan skanna av covidpass med.
Vård- och omsorgsdirektör Magnus Johansson bekräftar att kommunen inte kräver vaccinbevis av sommarvikarierna.
– Det här är en fråga som inte bara vi utan hela landet diskuterar, huruvida man ska kräva covidpass och vem man ska kräva det av. Än så länge finns det ingen lagstiftning som bottnar i det här, säger Magnus Johansson.
– Ur vårt perspektiv jobbar vi med utökad source control, så våra medarbetare har i hela sitt arbetspass skyddsutrustning på sig. Det skyddar både den enskilde och medarbetare. Vi har en situation i dag där vi har en väldigt pressad verksamhet utifrån en hög sjukfrånvaro i samhället generellt, säger Magnus Johansson.
När Moderaterna i höstas föreslog att omsorgspersonal som inte är vaccinerad ska omplaceras avslogs det av kommunstyrelsen, med motiveringen att kommunen inte har möjlighet att tvinga medarbetare att varken vaccinera sig eller uppge om man har vaccinerat sig. Ställningstagandet kan omprövas vid andra rekommendationer från nationella myndigheter eller SKR men tvärtom är SKR väldigt tveksamma, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S).
Andreas Bohlin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, hänvisar till kommunstyrelsens ställningstagande.
– För egen del – det är klart att det skulle vara önskvärt om all personal är vaccinerad, vi vill ju att alla i hela samhället som kan går och vaccinerar sig, men samtidigt i ett så pressat läge som det är nu, med väldigt mycket personal borta, så måste man börja tänka: Var gör insatserna mest nytta? Då ser jag att det är krav på skyddsutrustning, och att se till att man har omfattande testning är det som tryggar omsorgstagarna mest, säger Andreas Bohlin och nämner även att man kan bära på smitta även om man är vaccinerad.
– Om det är vaccinet som blir huvudfokus är risken att vi står med för lite personal i stället, så att vi inte kan genomföra omsorgsinsatserna, och det är minst lika farligt, jag skulle säga ännu farligare. Och man ser ju nu att regionen får backa på till och med krav om hemkarantänregler för att det är så pressat på personalsidan.
– Det är jättesvårt att få tag i sommarvikarier som det är, och att lägga ytterligare hinder på det kan göra det ännu svårare. Vi har personal som är redan nu tröttkörd och får inte de ut sina semestrar skapar det risker i omsorgen utifrån det också, säger Bohlin.