Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pensionärer har förlorat flera miljoner i härva

Minst åtta pensionärer har förlorat pengar på investeringar som gjorts via en finansiell rådgivare i Norrköping. Flera miljoner kronor har gått upp i rök.

"Jag litade på honom fullständigt", säger en av pensionärerna som förlorat flera hundra tusen kronor efter att ha köpt obligationer på rekommendation av rådgivaren i Norrköping.

"Jag litade på honom fullständigt", säger en av pensionärerna som förlorat flera hundra tusen kronor efter att ha köpt obligationer på rekommendation av rådgivaren i Norrköping.

Foto: Jimmy Larsson

Norrköping2021-08-14 06:45

Nyligen stämdes den finansiella rådgivaren i tre civilrättsliga mål vid Norrköpings tingsrätt. Två pensionärer och ett företag kräver att rådgivaren betalar sammanlagt 612 000 kronor i skadestånd, eftersom de menar att hans rådgivning varit vårdslös. Målen har ännu inte tagits upp i rätten.

De är inte ensamma om att ha förlorat pengar på obligationsaffärer som gjorts med hjälp av den aktuella rådgivaren. Folkbladets genomgång visar att minst åtta pensionärer i Norrköping och Söderköping har gjort stora förluster. Sammanlagt handlar det om flera miljoner kronor.

En av pensionärerna, en Söderköpingsbo i 70-årsåldern, har stämt rådgivaren på drygt 600 000 kronor. I det fallet meddelade tingsrätten sin dom den 10 maj. Rätten ansåg att Söderköpingsbon inte kunnat styrka att rådgivaren var skadeståndsskyldig. 

I och med att han förlorade målet ska pensionären betala rådgivarens rättegångskostnader på 277 180 kronor. 

Söderköpingsbon har dock överklagat tingsrättens dom till hovrätten – med risk för att få betala rådgivarens rättegångskostnader där också.

– Vad ska jag göra? Jag kan inte betala det ändå, säger Söderköpingsbon uppgivet när Folkbladet träffar honom.

Totalt sett, med sina egna och rådgivarens rättegångskostnader inräknade, ligger han i nuläget drygt 900 000 kronor back på obligationsaffärerna.

– Det är fruktansvärt, man mår inte bra. Jag har inte råd att göra någonting, säger han.

I januari 2017 köpte han obligationer för 460 000 kronor i bolaget OP2 Holding. Han köpte även obligationer för 140 000 kronor i Koggbron Fastigheter.

Att köpa obligationer innebär att man lånar ut pengar till exempelvis ett företag eller till staten, oftast mot löfte om ränta.

Av rådgivaren hade Söderköpingsbon fått veta att OP2 Holding var ett byggföretag.

– Han frågade mig: Kan du vara utan pengarna? Ja, till den 31 mars 2017, svarade jag, säger Söderköpingsbon.

Vad fick du veta om riskerna?

– Jag vet inte om han sa något om risker. Han visade bara den här lappen, säger Söderköpingsbon och visar upp ett papper med uppgifter om ränta, återbetalningsdatum och andra villkor.

– På tre månader trodde jag aldrig att pengarna skulle försvinna.

Han utlovades sju procent i ränta, men de pengarna dök aldrig upp. När lånet förlängdes skulle han få 28 procents ränta, men även de pengarna uteblev. Söderköpingsbon fick inte heller tillbaka de 460 000 kronor han investerat, eftersom bolaget senare gick i konkurs. Även pengarna han satsat i Koggbron Fastigheter är troligen borta.

Rådgivaren hade några år tidigare hjälpt honom att placera pengar. Den gången ökade investeringen i värde.

– Jag trodde att det här också skulle vara bra placeringar. Jag litade på honom fullständigt. Men det ska man inte göra.

Tingsrätten ansåg att du bör ha förstått att investeringen innebar en hög risk?

– Varför skulle jag ha förstått det? Det finns de som tar upp mer ränta än 28 procent om året. Varför skulle det vara hög risk?

Söderköpingsbon tillägger att räntan skulle vara lägre under de första tre månaderna. 

– Sju procent är inte så mycket.

Till en eventuell hovrättsförhandling har hans advokat kallat fem nya vittnen. Tre av dem har vunnit mot rådgivaren i Allmänna reklamationsnämnden, ARN, efter liknande obligationsaffärer.

Tillsammans med en fjärde person har de bildat en grupp för att hjälpa varandra att få tillbaka de förlorade pengarna. Samtliga i gruppen är pensionärer från Norrköping.

– I och med att vi har ARN-domen har vi ett trappsteg att gå vidare på. Vi har åtminstone fått en moralisk injektion att vi har handlat rätt och någon annan har handlat fel, säger en av pensionärerna, en Norrköpingsbo i 75-årsåldern.

ARN anser att rådgivningen varit vårdslös, och att rådgivaren bör betala sammanlagt drygt 1,3 miljoner kronor till de tre pensionärerna. Men ARN:s beslut är endast rekommendationer.

– Vi har fått klart för oss att rådgivaren inte kommer att följa beslutet från ARN.

De undersöker nu olika sätt att kräva tillbaka pengarna. Totalt kräver de fyra pensionärerna rådgivaren på cirka 2,5 miljoner kronor.

– Det här är förmodligen bara toppen på isberget, säger Norrköpingsbon som tror att betydligt fler har råkat ut för samma sak.

– Men förmodligen är det väldigt många som inte orkar dra det vidare. Det finns en skamfaktor. Folk vill inte visa upp att de har gjort dåliga affärer.

Folkbladet har sökt rådgivaren för en kommentar.

Krävs på stora belopp

Allmänna reklamationsnämnden har rekommenderat den finansiella rådgivaren att betala...

... 612 000 kronor till en Norrköpingsbo i 65-årsåldern.

... 510 000 kronor till en Norrköpingsbo i 75-årsåldern.

... 204 000 kronor till en Norrköpingsbo i 75-årsåldern.

Rådgivaren har även stämts på...

... 604 200 kronor av en Söderköpingsbo i 70-årsåldern.

... 204 000 kronor av en Norrköpingsbo i 75-årsåldern.

... 204 000 kronor av en Norrköpingsbo i 80-årsåldern.

... 204 000 kronor av ett företag i Söderköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!