Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pension(är)en - en guldskatt för mäklarna?

Människan är som en hundvalp, påstod jag har glömt vem... Om någon klappar en och kliar en bakom öronen så viftar man på svansen och gör som han/hon ber På mig stämmer det dess värre exakt. Mot aggressivitet och oförskämdhet kan jag försvara mig någorlunda men inte mot vänlighet.

Där en del ser äldre människor ser en del möjliga vinster. Många är ute efter pensionärernas pengar också. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Där en del ser äldre människor ser en del möjliga vinster. Många är ute efter pensionärernas pengar också. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Foto:

Norrköping2007-03-21 06:00
Tjejen som ringde redan i höstas för att bjuda in mig till ett informationsmöte om "pensionsväxling", var mycket vänlig. Och medkännande - när jag tackade nej med hänvisning till mitt sjuka öga, som då bl.a. hindrade mig från att köra bil. Hon bad att få återkomma senare och tillönskade mig god bättring. Hon återkom i december och förhörde sig om ögonläget. Det var dess värre oförändrat eländigt och hon avvaktade ytterligare ett par månader innan hon hörde av sig igen. Då blev jag nästan rörd; tänk att hon kom ihåg mig!
Den här gången erbjöd hon mig enskild information någon dag då det passade mig och då hade jag redan drabbats av hundvalpssyndromet och kunde inte säga nej. När sedan dagen kom fick jag förhinder men inte ens det fick den vänliga tjejen att ge upp och följaktligen fann jag mig själv, förgången vecka, i en samlingssal till bredden fylld av 60-åringar, som nu skulle få veta vad "pensionsväxling" är.

Två unga män berättade - med schvung och inte utan pedagogisk talang - att det handlade om att börja ta ut ålderspensionen redan från 61 års ålder men samtidigt oförtrutet jobba vidare och placera pensionspengarna i lämpliga räntebärande papper, fonder eller nå´t annat. När man sedan fyller 65 år så har man visserligen förorsakat sig själv en lägre pension för resten av livet men samtidigt har man också skaffat sig ett rejält sparkapital. En Sven, som togs som exempel, hade fått ihop 279 000 pengar lagom till sin pensionering!

Sparpengarna kan man sedan disponera som man har lust. Man kan varje månad fylla på den lägre pensionen så att den kommer upp i "normal" nivå, eller man kan unna sig "lite guldkant" under de första pensionsåren och ta ut mer. Baktanken är då att man ändå inte kommer att kunna göra av med så mycket när man blivit så där 80, 90 eller 100 år. De två stora finesserna med detta arrangemang förklarade ynglingarna med: 1. Möjligheten att få högre pension i början av pensionsåldern än i slutet och 2. OM man skulle trilla av pinn redan i unga pensionsår så har man i alla fall förhindrat att de här pensionspengarna går tillbaka till staten - antingen går de till arvingarna eller till något lämpligt ändamål som man skrivit in i testamentet.

Detta livets goda erbjöd sig ynglingarna att fixa kostnadsfritt för varenda närvarande 60-åring OM inte en personlig kalkyl visade att det, trots allt, inte var en så bra affär. (P.g.a. skatteeffekter exempelvis). Sina pengar förtjänar försäkringsmäklarföretaget, där ynglingarna arbetar, genom de banker, fonder och andra kapitalförvaltare där ynglingarna råder 61-åringarna att placera de förtida pensionsuttagen.

Är det nå´t bra med pensionsväxling? skrev jag i ett mejl till Försäkringskassan senare på kvällen, sedan jag misslyckats med att hitta någon information om saken på deras hemsida. "Vad menar du med pensionsväxling", svarade Försäkringskassans Kundtjänst dagen därpå. Jag förklarade konceptet i ett nytt mejl och döm om min förvåning när Kundtjänst svarade: "Vad andra aktörer på marknaden går ut med för budskap kan tyvärr inte Försäkringskassan kommentera." Tänk så det kan bli! Jag hade ingen aning om att Försäkringskassan var en "aktör på marknaden". Jag trodde i min enfald att det var en myndighet, finansierad av mig och andra skattebetalare för att bistå mig och andra skattebetalare.

En av kassans pensionsexperter var emellertid mer tillmötesgående än Kundtjänst och förklarade att det var helt lagligt att ägna sig åt förtida uttag av det här slaget. Hon sa också att det gick bra att göra på egen hand och utan hjälp av några försäkringsmäklare och att man dessutom när som helst kan ångra sig och sluta med sitt förtida uttag. Däremot kunde hon inte svara på om det skulle innebära något - och i sådana fall vad - för pensionssystemet i stort om alla 40-talister ägnade sig åt "förtida uttag".

Så det kan jag numera - pga hundvalpssyndromet - föröda min ungdom på att försöka ta reda på samtidigt som jag avvecklar den där fonden, som en bankrådgivare fick mig inblandad i i ett obevakat ögonblick för 14 år sedan. Jag menar, fondavgifterna måste vara alldeles för stora när de inte bara räcker till att ge bankerna och fonderna försörjning och vinst utan också att betala en hel kader av försäkringsmäklare med snygga gångkläder och kontor mitt i city.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om