"Pengarna tillbaka"
NORRKÖPINGPengarna tillbaka för studielån och bortkastad tid. Det hårda kravet kommer från ett 30-tal missnöjda studenter som gått första terminen på Campus nystartade musikproducentutbildning.
Eleverna på nystartade musikproducentutbildningen har hoppat av och vill ha pengarna tillbaka för att linjen inte håller måttet. De har skrivit ett brev till Högskoleverket och ansvarige Mille Millnert lovar att åtgärda bristerna. FOTO: PETTER ANDERSSON
Foto: Fotograf saknas!
Men det blev inte som de tänkt sig.
I ett brev till Högskoleverket kräver studenterna nu ekonomisk ersättning för studielån och tid som lagts på en undermålig undervisning.
- Den har inte levt upp till vad som utlovats, den har varit under all kritik och därför kräver vi pengarna tillbaka, säger en student som överväger att fortsätta utbildningen och därför vill vara anonym.
<b>Obehöriga lärare</b>
Obehöriga lärare har varit den största bristen, enligt studenterna.
- På en yrkesutbildning krävs fackkompetens och kontakt med branschmänniskor, men detta har inte funnits, säger studenten Carl Hellström.
- Vi har också fått en rad löften som inte infriats, till exempel att Max Martin skulle gästföreläsa, berättar han.
<b>Slutar i protest</b>
Kritiken handlar också om avsaknad av fullgod utrustning och lokaler.
"Undervisningen har bedrivits med hjälp av labbar, vilka inte föregåtts av föreläsningar. Till vår hjälp har vi haft tillgång till en vanlig datasal, med datorer vilka inte är anpassade för seriös musikproduktion...Det är anmärkningsvärt att man startar en musikproducentutbildning när man inte vet vad en musikproducent jobbar med", skriver studenterna bland annat till Högskoleverket.
Carl Hellström har tagit studieuppehåll från utbildningen. Och han är inte den enda som övervägt det.
- Vi var åtta-nio studenter, vad jag vet, som funderade på studieuppehåll när terminen slutade, men hur många som verkligen tar det är förstås oklart än, säger han.
- Det är ett sätt att markera att det inte varit bra. Jag kan tänka mig att börja igen om de ser till att utbildningen fungerar.
Ytterst ansvarig för utbildningen är Mille Millnert, dekan vid Linköpings tekniska högskola. Han är medveten om kritiken och håller med om att den tekniska utrustningen varit bristfällig, enligt Linköpings universitets webbsida.
- Nu arbetar vi intensivt med att åtgärda bristerna. Vi har anställt en person som på halvtid ägnar sig enbart åt att rätta till problemen, kommenterar Mille Millnert på universitetets webbsida.
- Upphandlingen av den tekniska utrustningen till utbildningen blev av olika skäl försenad, vilket vi beklagar. Men nu är den installerad. Vi har också täta kontakter med studenterna. Jag är övertygad om att den här utbildningen kommer att fungera bra redan i höst. Vårt mål är att studenterna på tre år ska ha fått en kvalificerad utbildning, säger han.
<b>Tidigt att döma</b>
Men Mille Millnert understryker att flera kurser under terminen trots allt fungerat väl och att det är för tidigt att döma ut en hel utbildning redan efter första terminen.
Några studenter som ska fortsätta utbildningen är missnöjda med att deras utbildning får dålig publicitet och vill därför inte kritisera den ytterligare.
- Jag ser positivt på hösten. Det är möjligt att utbildningen startade för tidigt, innan allt var på plats, men nu har vi fått en miljonkronorsstudio och kursplanen ska förbättras, säger Magnus Arwenhed.