Regeringen förväntas inom kort fatta ett beslut om att alla hemtjänsttagare ska få en egen omsorgskontakt. Kravet föreslås träda i kraft den 1 juli i år och från och med den 1 juli 2023 föreslås det bli ett krav att den som utses till fast omsorgskontakt ska ha yrkestiteln undersköterska.
– Jag tycker det är bra att man säkerställer en fast omsorgskontakt. Det skapar en trygghet och kontinuitet för omsorgstagarna, säger Andreas Bohlin (S) ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Samtidigt är det en utmaning för kommunen eftersom det kräver mer resurser.
– Det kräver att vi tänker på ett smartare sätt och nyttjar undersköterskekompetens till rätt saker.
För att lösa det beslutade vård- och omsorgsnämnden under onsdagen, efter ett förslag från Kvartetten, att flytta tio miljoner kronor av de medel som idag är avsatta för rekrytering av legitimerad personal, till rekrytering av tjänster som ska avlasta omsorgspersonalen. Tanken är att det ska räcka till minst 20 tjänster, men vilken typ av arbetsuppgifter det handlar om vill inte Andreas Bohlin precisera i nuläget.
– Jag är lite försiktig med att uttala mig om det för kontoret behöver få titta på var det här ger mest effekt. Vi vill inte styra det i detalj från politiken. Det handlar om att vi inte vill komma med direktiv som kan sabotera en schemaprocess eller liknande.
Men för att ge ett exempel skulle kunna handla om städtjänster, matleveranser och liknande.
– Egentligen allt som inte kräver att du har en omsorgsutbildning.
Varför satsar ni inte på att anställa fler undersköterskor i stället?
– Det finns inte att få tag på, faktiskt. Det är ett bristyrke.
Kan ni inte göra något för att förändra det?
– Vi försöker i den utsträckning vi kan, stötta upp med utbildningsinsatser exempelvis. Men det stora jobbet handlar om att få upp statusen på yrket, och ett sätt att göra det är att se till att man får jobba med det man utbildar sig för att göra, och då är det här ett steg i helt rätt riktning. När vi pratar med de i yrket är det här också något som efterfrågas, säger Andreas Bohlin.
Vård- och omsorgskontoret har nu fått i uppdrag att återkomma med en redogörelse för vad som krävs för att friställa tid hos undersköterskorna, för att leva upp till kravet på fast omsorgskontakt.