Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pekas ut som riskområde – så ska Norrköping skyddas

Vad händer om Bråviken svämmar över och höjda vattennivåer i Motala Ström hotar människor och egendom?

Översvämningar i exempelvis Motala Ström skulle kunna ställa till med ordentliga problem för byggnaderna runtomkring.

Översvämningar i exempelvis Motala Ström skulle kunna ställa till med ordentliga problem för byggnaderna runtomkring.

Foto: Calle Slättengren

Norrköping2021-06-21 15:00

Nu har Länsstyrelsen Östergötland och Norrköpings kommun gemensamt tagit fram förslag på hur framtida risker för översvämning och extrema regn ska hanteras. Först ska förslaget ut på samråd, då bland annat allmänheten har chansen att tycka till om planen.

– Planen innehåller förslag som syftar till att värna människors liv och hälsa och minska antalet personer som påverkas negativt av en översvämning. Den handlar också om att skydda och begränsa skador på egendom, livsmiljöer och ekosystem, värdefulla kulturmiljöer och att minska ekonomiska förluster och upprätthålla samhällsviktig verksamhet, säger Magnus Mateo Edström, som samordnat arbetet med att ta fram planen på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Norrköping har av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) pekats ut som ett av 25 områden i landet med störst översvämningsrisk.

– Samverkan med Länsstyrelsen har varit värdefull för oss och vi är tacksamma över det gemensamma arbete som kunnat utföras med att ta fram förslaget. När förslaget nu går ut på remiss kommer vi också att fungera som remissinstans, vilket innebär att även andra inom kommunen får möjlighet att ge synpunkter, säger Omar Eriksson, beredskapssamordnare i Norrköpings kommun.

Såväl allmänhet som kommuner, statliga myndigheter och näringsliv har nu chansen att tycka till om krisplanen. Samrådstiden inleds den 21 juni och avslutas den 5 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!