Pavarottis sista framträdande i Sverige var med Norrköpings symfoniorkester
STOCKHOLM (TT/TT SPEKTRA): Luciano Pavarotti var den störste. På många sätt. Den väldige italienaren förde ut operan långt utanför operahusen.Nu har den store tenoren tystnat för gott och operavärlden sörjer sin störste superstar.Sitt sista uppträdande i Sverige gjorde han med Norrköpings symfoniorkester.
Luciano Pavarotti har avlidit, 71 år gammal. Petros Karadjias/AP Photo/Scanpix.
Foto:
Luciano Pavarottis karriär på världens operascener varade i 45 år. Den väldige italienaren kom att föra ut operakonsten långt utanför den klassiska musikens domäner och blev den mest igenkände manlige operastjärnan sedan Caruso.
<b>Vit näsduk</b>
Som en av De tre tenorerna, tillsammans med José Carreras och Placido Domingo, kom han att bli operavärldens rockstjärna nummer ett med storslagna arenakonserter inför jättepublik. Även om operakritikerna tyckte att han höll på för länge, sjöng för banal repertoar och att hans tidigare så knivskarpa tenor tappat det mesta av sin tidigare skärpa.
Men Pavarotti blev förlåten och älskad också därför att han levde upp till bilden som musikintresserade utanför operavärlden hade av en riktig diva. Och tenoren, som alltid hade sin vita näsduk som enda rekvisita och för att torka bort svetten med i pannan, njöt av att spela rollen, som ett slags operavärldens Elvis Presley.
Även utanför scenen spelade han rollen av diva, bland annat genom att på senare skapa skandal när han skilde sig från sin hustru och gifte om sig med sin andra och 34 år yngre fru Nicoletta Mantovani.
Ett av hans sista officiella framträdanden var under invigningen av vinter-OS i Turin i februari 2006, då han framförde Nessun dorma ur Turandot. Plötsligt fanns skärpan där som om han i en sista kraftansträngning ville ta farväl inför en världspublik.
<b>Fotbolls-VM</b>
Några månader senare konstaterades att Pavarotti led av cancer i bukspottskörteln och trots tal om att Pavarotti tänkte återvända både till scenen och skivstudion blev Pavarottis hälsotillstånd allt sämre och han fick ställa in en planerad avskedsturné.
Samarbetet med Carreras och Domingo som De tre tenorerna kom att förlänga Pavarottis karriär och skifta fokus från operaroller till konsertframträdanden. De sjöng ihop tillsammans 34 gånger, första gången under fotbolls-VM 1990 och därefter uppträdde de på ytterligare tre fotbolls-VM-turneringar.
500 000 åskådare såg Pavarotti uppträda i Central Park i New York 1993, några månader senare var det 300 000 som lyssnade nedanför Eiffeltornet i Paris. Pavarotti var folkets operastjärna.
Luciano Pavarotti föddes in i operavärlden. Hans far Fernando, som var bagare, var också amatörtenor och sjöng i kyrkokören och introducerade lille Luciano i sångarlivet. Men Luciano var tvungen att arbeta som lärare och försäljare av försäkringar innan det stora genombrottet kom, 1961.
Efter att ha vunnit en sångartävling fick Pavarotti debutera som Rodolphe i La Bohème i Reggio nell'Emilia. På 60-talet erövrade han Europas alla stora operahus, inklusive La Scala i Milano 1965. Han debuterade på Metropolitan i New York 1968.
Väl i New York drog han nytta av sin stjärnstatus och satte lönerekord på löpande band.
<b>Nio höga C</b>
Pavarottis utstrålning på scen gjorde honom till storstjärna, men inte nödvändigtvis i operaroller. Tenoren föredrog konserter, han ogillade att ?spela teater?, och briljerade gärna hellre med de höga tonerna.
Inte för inte kallades han ?Kungen av höga C?, detta sedan han med bravur tagit nio höga C:n i en enda aria i operan La fille du régiment på Metropolitan 1972. Han blev inropad 17 gånger och fick sitt amerikanska genombrott över en natt.
Allra helst sjöng han italienska operor, favoritkompositörerna var Bellini, Donizetti, Verdi och Puccini.
2005 uppträdde Pavarotti för sista gången i Sverige, då tillsammans med Norrköpings symfoniorkester i Globen i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!