Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Patrik träffades av blixten

NORRKÖPING
I helgen talade Patrik Johansson med kompisarna om att träffas av blixten. "Det går inte" sa de då. Men igår hände det. Blixten gick rakt igenom Patrik med en enorm kraft.
- Det var otäckt. Det bara skakade om i hela kroppen, säger han några timmar efteråt.

Fritidsledaren Patrick Johansson i Karstorp träffades av blixten när han skulle hålla i äventyrslägret vid Ensjön igår. Han hade änglavakt och klarade sig oskadd. Idag tänker han spela fotboll i Simonstorps division 5-lag som vanligt.
FOTO: ANDREAS SKOGH

Fritidsledaren Patrick Johansson i Karstorp träffades av blixten när han skulle hålla i äventyrslägret vid Ensjön igår. Han hade änglavakt och klarade sig oskadd. Idag tänker han spela fotboll i Simonstorps division 5-lag som vanligt. FOTO: ANDREAS SKOGH

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2003-06-17 00:00
Patrik Johansson var en av ledarna på sommarens äventyrsveckor vid Ensjön som ordnas av fritidsgårdarna Rambodal, Hageby Hus och Frinavet.
Egentligen skulle inte Patrik vara med, men han ställde upp när han blev tillfrågad.
Barnen hann knappt samlas vid Ensjön och intervjuas och fotas av Folkbladets Norrköping-team förrän regnet började ösa ned, åskan kom och paraplyerna åkte fram.

<b>Paraply i handen</b>
Patrik stod vid 10.30-tiden vid Grönviksbadets kiosk med ett paraply i höger hand när blixten plötsligt slog ner i plåttaket och vidare genom paraplyet och Patriks kropp.
- Det gick så snabbt, men ändå långsamt, på något sätt. Jag kände hur den gick igenom mig. Det bara skakade om i hela kroppen, berättar han.
- Det var som att få en ordentlig stöt - men massor av gånger värre. Mina händer darrade ordentligt efter att det hade hänt.
Fritidsledarna ringde ambulans och medan de väntade lyckades Patrik ringa sin hustru Linda som var hemma med parets en månad gamla bebis Adam.

<b>Trodde han ljög</b>
- Blixten hade slagit ned i garaget hemma så det skallrade i hela huset. Jag sprang och drog ur alla el- och telefonkontakter, men Patrik ringde på mobilen och det tyckte jag först var dumt, säger Linda.
- Jag trodde han ljög när han berättade vad som hänt. För om man blir träffad av blixten kan man knappast ringa efteråt, trodde jag. Men Patrik har alltid haft tur i oturen, säger Linda.
När Folkbladet är på plats skojar de om att Patrik säkert kommer få en del nya smeknamn nu när han träffats av blixten.
- Men egentligen är det fel att skämta om det. Han skulle kunna vara död nu, säger Linda allvarligt. Det var nog tur att han höll det där paraplyet i höger hand och inte i vänster, nära hjärtat.
Patrik fördes till Vrinnevisjukhuset där kontrollerades bland annat EKG och allt var normalt.
- Jag mådde illa i ambulansen och var lite röd i vänster hand, men det har försvunnit nu. Jag mår bra, men har fått rådet att lyssna på kroppen och kontakta sjukhuset om jag känner något konstigt.

<b>Spelar fotboll idag</b>
Redan idag kommer han troligen att spela fotboll med Simonstorps division fem-lag som vanligt.
- Men nu blir det väl till att köpa en trisslott, så mycket tur som jag har, säger Patrik.
Han hoppas också att vädret blir bättre så att de sommarlovslediga barnen kan få några mysiga äventyrsveckor vid Ensjön. Men kanske med lite mindre spänning än under gårdagen.
Åskmoln bildas när varm och fuktig luft stiger och möter kall luft i högre luftlager. Molnet kan bli elektriskt laddat. När den omgivande luften inte längre klarar att hålla emot de enorma krafterna, rusar en smal kanal med glödande luft, 30 000 grader varm, från molnen till marken. Den som träffas av blixten kan få flera miljoner volt genom kroppen.
<B>FAKTA/Så skyddar du dig mot blixten</B>
Det här är de bästa sätten att skydda sig mot blixtnedslag när åskan går:
? Undvik höga eller ensamstående träd, master, skorstenar, torn, berg, kullar, större öppna platser, skogsbryn, elektriska ledningar, metallstängsel o dyl.
? Ta skydd i en bil eller husvagn med metallkaross.
? Stanna inomhus, även om huset saknar åskledare.
? Tala inte i telefon, särskilt inte i glesbygd.
? Ta inte skydd under träd eller andra höga föremål om du är utomhus.
? Upphör med bad, vindsurfing och fiske vid stränder och bryggor och även med fotboll, golfspel och annan idrott på öppna fält.
? Flyg inte med drakar.
? Gå ner från byggnadsställningar eller tak.
? Fixera inte med blicken på höga föremål i närheten där blixtnedslag kan väntas (risk för ögonskada).
? Arbeta inte med elektriska handverktyg och brandfarliga eller explosiva varor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om