Patrik är väl förberedd på att odla annat
En mjölkbonde som är väl förberedd på klimatförändringar är Patrik Franzén på Knivberga gård. Han började odla majs redan för tre år sedan. - Majsen klarar av längre värmeperioder och längre perioder med regn på grund av sitt starka rotsystem, säger han.
Mjölkbonden Patrik Franzén på Knivberga gård utanför Norrköping började odla majs för tre år sedan. Det var grödans stora skördar och förmåga att klara längre värmeperioder som lockade honom.
Foto: Sandberg Niclas
Förutom de traditionella grödorna rågvete, korn och vall har han även 16 hektar majsodling. Det räcker både till att förse hans egna kor med foder och att sälja till andra gårdar. - Med majs blir det en stor skörd, jag får mellan åtta och fjorton ton vid varje skördetillfälle, säger Patrik Franzén. Att majsen är tålig som gröda och klarar tuffa klimatsvängningar är ännu en egenskap som tilltalar bonden. Hans majs har klarat vädrets svängar under sommar utan problem. - Bara majsen kommer igång och slår rot klarar den en värmeperiod, säger han. Majs på framfart
Varje år ökar majsodlingarna i Sverige med hundratals hektar. Att allt fler bönder tar steget och börjar odla majs tror Patrik Franzén i första hand beror på större djurgårdar som kräver mycket foder. - Majs ger en stor skörd på en relativt liten areal, säger han. Ett av problemen med majs är ogräset som mer än gärna sprider sig in i bland grödans rötter. - Då måste man radhacka eller bespruta och att radhacka går bara i början innan majsens rotsystem växt ut, annars hackar man sönder rötterna, säger Patrik Franzén.