Patientvalet fritt när ny vårdmodell införs
Större möjlighet för privata vårdcentraler att etablera sig. Och större frihet för medborgarna att välja den vårdcentral de vill. Nästa år inför landstinget i Östergötland en ny modell med auktorisation av vårdcentralerna.
Från och med nästa år ska patienterna även i realiteten kunna välja fritt till vilken vårdcentral de vill gå till. Foto: Robert Svensson/arkiv
Foto:
Moderaterna är de som framför allt har drivit frågan om auktorisation. Förebilden är Hallands läns landsting som införde modellen under namnet Vårdval Halland vid årsskiftet. Redan efter några månader hade 20 000 hallänningar bytt vårdcentral.
Modellen bygger på fri konkurrens mellan vårdcentralerna oavsett om de är privata eller landstingsdrivna. Den vårdcentral och som klarar landstingets kvalitetskrav blir auktoriserad.
Inte fri etablering
Så långt sker allt på lika villkor, däremot blir inte etableringsrätten helt fri. Landstinget kommer även i fortsättningen ha sista ordet i frågan om vilka man ska teckna vårdavtal med.
Om flera vill öppna vårdcentral i samma område kan det bli frågan om en upphandling med konkurrerande anbud. Om även landstingets vårdcentraler ska finnas med i den konkurrensen är ännu inte bestämt.
Medborgarna väljer den vårdcentral de tycker är bäst. En vårdpeng följer dem och det ingår i auktorisationen att vårdcentralen inte kan neka att ta emot nya patienter som vill lista sig. Den vårdcentral som inte klarar att dra till sig tillräckligt med patienter kommer på sikt att slås ut.
Marie Morell för fram två skäl som det viktigaste för den nya modellen. Det ena är patientens fria val. Det andra handlar om kvalitetssäkring.
- När man går till en auktoriserad vårdcentral ska man veta vilken kvalitet på vården man får, säger hon.
Genom att tydliga krav sätts upp för att bli auktoriserad kommer man också kunna göra bättre uppföljningar av vårdkvaliteten, anför hon.
Svårare för personalen
Den enda risk hon ser, är risken för personalen att tvingas byta arbetsplats om någon av landstingets vårdcentraler inte håller måttet och måste läggas ner.
- Men för patienterna ser jag bara möjligheter, säger hon.
Oppositionen tycker i och för sig att det är bra att man stärker patientens makt, men Ann-Lena Sörenson (s), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden är misstänksam mot majoritetens förslag.
- Det är alltför många frågor som är obesvarade, säger hon. Det finns inga garantier för att inte de redan starka tar för sig rätt bra också i det här sammanhanget.
Svaga blir svagare?
Hur stärker man patientens makt på landsbygden och i socialt utsatta områden där det inte finns någon efterfrågan från vårdföretag och personalgrupper att köra eget? undrar hon.
- Vi ville arbeta ett år med det här för att först se hur behoven ser ut och sedan formulera uppdraget, men majoriteten hade väldigt, väldigt bråttom trots att forskare varnat för att följa efter Halland innan modellen har utvärderats där. Så här kan man fråga sig om det inte är ideologiskt betingat att man driver det så hårt, säger hon.
I september ska hälso- och sjukvårdsnämnden spika detaljerna i modellen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!