Patientgruppen som kommit i kläm
Landstingets omstruktureringar skulle korta operationsköerna, men istället har en ny grupp fått de långa väntetiderna. Patienter med medelsvåra kirurgiska sjukdomar faller idag utanför systemet.
Resursfråga. Gunnar Arbman är oroad över dagens situation där en viss patientgrupp kommer i kläm. Vi tar hand om de svåraste och de lättaste sjuka men gruppen där emellan riskerar idag att få vänta väldigt länge, säger han. FOTO: ANDREAS SKOGH
Foto:
? Vi tar hand om de svåraste och de lättaste sjuka men gruppen där emellan riskerar idag att få vänta väldigt länge, säger Gunnar Arbman, överläkare på kirurgkliniken i Norrköping och förklarar att det finns en risk att det kan bli stop i den här kön.
Vid omstruktureringarna inom landstinget minskade man på kirurgernas operationsutrymme med 15 procent. Redan tidigare hade man långa operationsköer och nu vill landstinget att man skall effektivisera arbetet.
Patientsäkerheten
? Men man kan inte effektivisera utan att gå in på patientsäkerheten. Det kan aldrig bli som ett rullband. Det finns istället en risk att kön för den här gruppen kommer att växa, men det kommer vi nog att se effekten av först nästa år, säger Gunnar Arbman.
Patienter med en medelsvår kirurgisk sjukdom tillhör inte den grupp som prioriterades bort i samband med besparingarna. Dessa anses tvärt om behöva operation. Det kan vara strumapatienter som kan må mycket dåligt, gallstensbesvär eller inflammation i tarmen. Sjukdomar som gör att endel måste sjukskriva sig, men väntetiden för en operation är oviss och det är mycket jobbigt både för patienten och läkaren.
? Vi som träffar patienten vill ju inte ha någon väntetid utan vill driva på för att det ska bli en operation så fort som möjligt.
Idag är det 500 patienter som står i kö i Norrköping, av dessa har kanske 300 redan väntat länge. Det är både tid och vårdplatser som gör att den här gruppen hamnar utanför systemet.
I Norrköping har man minskat antalet vårdplatser med en tredjedel. Det innebär att de två avdelningar som finns kvar ständigt är överbelagda.
? Det finns idag ett stort missnöje bland vårdpersonalen över hur resurserna används. Under sommarperioden är det till och med lätt att cancerpatienterna kan få vänta någon eller några veckor längre än planerat. Det handlar om så små marginaler att det räcker med en olycka för att schemat ska spräckas, förklarar Gunnar Arbman.
Dubbla väntetiden
Cancerpatienterna och akuta sjukdomsfall är den grupp som idag går före andra operationer. Men även dessa tenderar att få vänta längre än de tre veckor som man försöker hålla sig inom. Under sommaren kan det bli den dubbla väntetiden.
? Då är det inte roligt. Man känner man sig så otillräcklig, säger Gunnar Arbman.
Claes Juhlin, chef för kirurgisk tkliniken i Östergötland, är också oroad över de tendenser med längre köer som drabbar många av de kirurgiska patienterna.
? Besparingarna gör att patienterna kommer i kläm och vi vet att vi har ytterligare pengar att spara trots att vi gått ner så mycket. Frågan är om det är rimligt att den här gruppen med medlesvåra kirurgiska sjukdomar faller mellan i systemet. Jag är oroad över framtiden, säger han.