Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Patienterna bollas mellan sjukhusen"

Flera gånger per dygn får ambulanspersonal i Norrköping köra patienter som i stort sett bara är och vänder på akuten i Linköping innan de skickas hem igen. Ofta för åkommor som åtgärdas enkelt och på kort tid. Det kunde förr ta ambulanspersonalen en halvtimme, idag är det inte ovanligt med två timmar.

- Vi är oroade över de uppdrag där patienten behöver hjälp i Norrköping. Vad händer om kirurgläkaren inte finns tillgänglig och vi måste köra till Linköping. Och det är inte bara skrämselprat utan en verklighet som oroar oss, förklarar Ola Lundqvist.
FOTO: JANNE FORSBY

- Vi är oroade över de uppdrag där patienten behöver hjälp i Norrköping. Vad händer om kirurgläkaren inte finns tillgänglig och vi måste köra till Linköping. Och det är inte bara skrämselprat utan en verklighet som oroar oss, förklarar Ola Lundqvist. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-05-15 06:00
Neddragningarna inom akutsjukvården i Norrköping har lett till en märklig situation för ambulanspersonalen. Efter omstruktureringarna den förste mars skjutsas vissa patienter till Vrinnevisjukhuset i Norrköping och andra förbi, vidare fyra och en halv mil till Linköping. Ett uppdrag som förr kunde gå på en halv timme kan idag ta så lång tid som två timmar. Idag ska man behandla patienten på plats och om transporten sedan går till Linköpings akutmottagning rinner tiden lätt iväg.
- Visst har belastningen på våra ambulanser i Norrköping ökat sedan omstruktureringen. Men hitills har det fungerat bra, säger Michael Lindskog, verksamhetschef på Ulfab ambulansentreprenören.
För att bemöta det ökade trycket utökades antalet ambulanser i länet med fyra ambulanser, en i var ort. I Norrköping var det en dagambulans som ändrades till en dygnsambulans. Dagtid är det alltså ingen förändring, men däremot nattetid och jourtid. Och det är just under dessa timmar som många mindre sjukvårdsfall ringer på akutlarm. Patienter med bland annat magkatarr, små sår som behöver sys och stopp i katetern.
- Det är ofta mycket smärtsamt för patienten och blir inte bättre av att vi måste åka så långt. Men det är ofta relativt lätta åtgärder som tar kort tid, berättar Ola Lundqvist, ambulanssjuksköterska i Norrköping.
För ett uppdrag som förr kunde ta ganska kort tid, både att få in patienten till akuten men också att åtgärda problemet tar idag lång tid för alla parter.

Tredje man
- Vi tänker i första hand på tredje man, patienten, och det är verkligen synd om dem. De bollas lätt mellan sjukhusen som ena stunden får ta hand om patienten men i nästa inte, säger Kerstin Müllner, ambulanssjuksköterska i Norrköping.
Resurser går åt till sjukdomsfall som lätt skulle kunna åtgärdas i Norrköping.
- En kateterspolning borde kanske sjuksköterskejouren som utgår från Hagebyvårdcentral kunna ta. Det är så synd att belasta en ambulans flera timmar för en sådan lättåtgärdad åkomma när den kan behövas för allvarligare uppdrag, säger Ola Lundqvist.
Men det är inte bara så kallade mindre fall som oroar ambulanspersonalen. Vid till exempel en blödning i buken, där stora kroppspulsådern brustit, klarar inte alltid patienten att köras till Linköping. Det är först på operationsbordet som patientens liv kan räddas. Då handlar det om kort tid.
- Det är något som oroar oss. Vad händer den gången som den enda kirurgjouren i Norrköping inte kan ta emot oss, då behöver jag veta det så fort som möjligt så att jag slipper köra längre än nödvändigt, förklarar Kerstin Müllner.
Det är sagt att patienten ska transporteras till Vrinnevisjukhuset om det är fara för dess fortsatta hälsa att åka till Linköping men ambulanspersonalen vet inte hur stora resurserna är i Norrköping för att ta emot dem när det väl gäller.

Osäkert
- Det känns osäkert och oroande helt klart. Vi arbetar ju för patienten men som det fungerar just nu så blir det inte alltid det bästa för dem, förklarar Ola Lundqvist.
- Det är inte klokt att Norrköping inte har en fullvärdig akutsjukvård. Vi som har mycket större belastning än Linköping, avslutar Kerstin Müllner och skakar på huvudet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!