Påskhandeln har räddats
NORRKÖPING Avtalet mellan arbetsgivarorganisationen Svensk Handel och fackförbundet Handels är nu undertecknat. På Ica Kvantum i Hageby är man nöjda med att hotet om en strejk lagom till påsk är avvärjd.
På Ica Kvantum i Hageby är både butikschefen Roger Isaksson och klubbordföranden Lotta Persson nöjda med de handelsanställdas nya kollektivavtal. Foto: Janne Forsby
Foto:
"Inte oroliga"
Även Roger Isaksson, butikschef på Ica Kvantum i Hageby, är nöjd med det nya avtalet. Han trodde själv inte att hotet om strejk skulle bli verklighet.
- Vi var inte så speciellt oroliga för det, säger han. Det går ju egentligen inte att starta en konflikt när parterna är överens.
Men trots att Svensk Handel och fackförbundet Handels var överens om villkoren i det nya kollektivavtalet kunde det alltså ändå ha blivit en strejk.
Den märkliga situationen uppstod när arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, där Svensk Handel är medlem, först stoppade uppgörelsen mellan parterna, eftersom man tyckte att löneökningen i det nya avtalet var för hög. Senare enades Svensk Handel och facket i alla fall om ett avtal som var identiskt med det ursprungliga avtalet.
Risker
Det nya kollektivavtalet innebär att de anställda inom handeln får en löneökning på 12,6 procent under en treårsperiod. Det kan jämföras med industrin där de anställda nyligen fick en löneökning på 10,2 procent under samma tidsrymd.
Enligt Svenskt Näringsliv finns det en risk att andra fackförbund kräver samma löneökning som Handels. De handelsanställdas procentuellt högre löneökning skulle då i förlängningen kunna hota hela samhällsekonomin.
"Prata i kronor"
- Det tror jag inte på, säger Lotta Persson. Varför ska vi ha mindre betalt än alla andra? Det är bättre att prata i kronor och ören än i procent. Jag förstår inte hur de tänker.
Lotta Persson anser att det inte går att räkna på det sätt som Svenskt Näringsliv gör. De handelsanställda har ju oftast lägre löner än dem som arbetar inom industrin. Man bör istället för procentsatser räkna på hur mycket mer pengar de anställda får i plånboken. Hon får medhåll av Roger Isaksson.
- Jag har svårt att förstå att 764 kronor mer i månaden är farligare när Handels får det än när industrin får det, säger han. Någon gång måste man ju göra slag i saken och höja lönen i kvinnodominerade yrken. Jag har svårt att se varför det ska vara mer värt att skruva i en skruv framför att ge folk service.
Dyrt för arbetsgivarna
Roger Isaksson säger att det nya avtalet kommer att bli ganska dyrt för arbetsgivarna, men att det var något man var beredda på i den här avtalsrörelsen. Högre löner gör det lättare att rekrytera folk och höjer yrkesgruppens status. Dessutom har handeln generellt sett gått bra den senaste tiden.
Roger Isaksson säger att det nya avtalet kommer att innebära att priserna inom handeln antagligen kommer att gå upp något inom de närmsta månaderna.
* Avtalet innebär 12,6 procents löneökning under en treårsperiod. I reda pengar innebär det en löneökning på 764 kronor per månad under 2007.
* Enligt fackförbundet Handels är det de lågavlönade kvinnorna inom handeln som kommer att få de högsta löneökningarna.