Det pågår aktivitet i bageriet på Smedjegatan på onsdagsmorgonen när Folkbladet hälsar på. Påsken närmar sig, en av de högtider som för konditorier betyder nischade produkter – i det här fallet marsipankycklingar, påskharar och mycket annat.
– I den här världen har vi några helger med specialprodukter där julen är den största. Påsken är lite knepigare eftersom den är så kort men det är roligt att försöka vara det konditori som är bäst. Det är inte lätt eftersom det är hård konkurrens här med många bra konditorier, berättar grundaren Lotta Claesson.
Lotta Claesson öppnade under 2012 sitt första konditori och bageri på Smedjegatan och året därpå blev det även ett bageri i Finspång.
– Jag är från norra delen av landet men träffade kärleken och då flyttade jag ner hit, berättar Lotta som alltså snabbt därefter gav sig in i denna bransch.
– Förra året öppnade jag också ett konditori på Kungsgatan men det är här på Smedjegatan som allt produceras, sedan transporterar vi ut till de övriga konditorierna. Det är lokalerna på Smedjegatan som är mitt barn.
Man har haft en tävling i gång på Facebook (nu avgjord) där vinsten varit en påsktårta i form av en härligt gul kyckling.
– Facebooksidan är jätteviktig när det gäller marknadsföring. Det är ett bra hjälpmedel där man snabbt kan få ut information men man ska heller inte förringa tidningsannonser, de är fortfarande viktiga, bedömer Lotta Claesson.
Så sedan 2012 har hon alltså dragit igång tre verksamheter i två städer – med deltidare inräknat sysselsätts nu tio personer i konditorierna.
– Det har gått bra. Det är klart att det är slitsamt men vi är ganska så sammansvetsade och alla tar ansvar; dessutom gillar jag det lilla intima. Det är därför jag tycker om den här butiken på Smedjegatan där allt startade, säger Lotta Claesson innan hon återgår till sina sysslor.
Folkbladet önskar glad påsk!