"Partnerskap ska ge alla samma förutsättningar"
NORRKÖPING- Genom ett partnerskap mellan de centrala parterna kan vi se till att alla ges lika förutsättning på arbetsmarknaden. Wanja Lundby-Wedin var i Norrköping i går och talade på EU-konferensen Partnership and Growth som hålls i Louis De Geer under två dagar. Företrädare för bland annat TCO och Saco stod vid hennes sida.
LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin var en av talarna under den första dagen av EU-konferensen Partnership and Growth. FOTO: MARTIN ROTH
Foto:
- Partnerskap är viktigt då det inte bara handlar om att säga en massa vackra ord utan också att omsätta dem i praktiken, säger Wanja Lundby-Wedin.
- Medlemmarna i LO har inte något högt marknadsvärde. Genom ett partnerskap med de andra kan vi se till att alla ges lika förutsättningar i arbetslivet. Genom en kollektiv kraft kan vi ge varje individ mer inflytande, fortsätter hon.
De centrala parterna på arbetsmarknaden har många liknande åsikter men skiljer sig också åt ibland. Bland annat när det handlar om frågan om vem som ska ha makten: arbetsgivaren eller individen.
- Vi menar att det är individen som ska ha den. Och kollektivavtal är en förutsättning för att individen ska få mer makt. Inte individuella avtal som många hävdar, säger Wanja Lundby-Wedin.
<b>Flera avtal</b>
Avtalsrörelsen är just nu i full gång och flera förbund inom LO har redan tecknat avtal.
- Så här långt känns allt bra. Vi har visat att det går att utjämna orättvisor. De som har haft lite har fått mer och vi har nått dit utan några konflikter. Men alla förbund är inte klara med sina avtal ännu.
Hon menar att avtalsrörelsen är ett exempel på hur kollektivet kan användas för att se till att den som har minst får mer.
- Vi var 18 förbund som kollektivt gick ut och krävde saker inför avtalsrörelsen. Tillsammans har vi makt.
Framöver kommer LO att arbeta aktivt med bland annat integrationsfrågor.
- Vi som har kommit upp lite i ålder måste se till att lämna ett samhälle efter oss där alla ges samma förutsättningar oavsett ursprung.
Det som Wanja Lundby-Wedin räds mest är den vardagsdiskriminering som finns. Den som man nästan inte märker att man är delaktig i.
- Precis som man har rätt att inte bli diskriminerad har man också skyldighet att inte diskriminera. Det krävs en del information och utbildning om det här.
Arbetsmiljöfrågorna är också en viktig del på programmet den närmaste framtiden.
- Arbetsmiljöproblemen växer och växer. På 90-talet var det hög arbetslöshet och jobb skulle skapas till varje pris. En bra arbetsmiljö var inte något man pratade om. Nu ser man resultatet av det. Många av våra medlemmar mår inte bra i dag. Det måste vi ta itu med.