Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Parkhuset för ökad trygghet invigs: "Hjärtat i Ljura"

Parkhuset ska bli navet för en rad aktiviteter som ska göra Ljuraparken och stadsdelen Ljura tryggare. I dag, lördag, är det invigning.

Trygghetsvärdarna Ibrahim Khafateh och Keyse Mohamed Ali med Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare vid Hyresbostäder, i mitten, framför Parkhuset i Ljuraparken. "Den här lokalen är hjärtat i Ljura", säger Keyse.

Trygghetsvärdarna Ibrahim Khafateh och Keyse Mohamed Ali med Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare vid Hyresbostäder, i mitten, framför Parkhuset i Ljuraparken. "Den här lokalen är hjärtat i Ljura", säger Keyse.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-09-23 06:45

"Fler kan mer" är ett initiativ från samhällsbyggnadskontoret och det kommunala bolaget Hyresbostäder i syfte att utveckla en samverkansmodell kring stadsdelsutveckling i områden med sociala utmaningar. Nu har turen kommit till Ljura. 

Som ett första steg har samhällsbyggnadskontoret påbörjat en rejäl upprustning av Ljuraparken, ett arbete som beräknas vara klart i december. 

undefined
Keyse Mohamed Ali, Ibrahim Khafateh och Tomas Lindquist laddar för lördagens invigning av Parkhuset i Ljura.

Redan nu, i samband med den årliga Ljuradagen, invigs det nygamla Parkhuset. Ett hus som är tänkt att vara en samlingsplats för aktiviteter som anpassas efter deltagarnas önskemål. Här ska hyresgäster, föreningar och organisationer samlas under ett och samma tak. Det ska helt enkelt bli en central knutpunkt, en mötesplats, för stadsdelen.

– Den här lokalen är hjärtat i Ljura, säger trygghetsvärden Keyse Mohamed Ali som tillsammans med den andre trygghetsvärden Ibrahim Khafateh ska ha hand om verksamheten här.

Parkhuset, ursprungligen byggt för parklek, är troligen uppfört på 1950-talet när bostadsområdet uppfördes. Det har stått tomt i ett antal år. Ett slöseri med ett hus så centralt i Ljura, tycker Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare vid Hyresbostäder.

Ljura har under en tid upplevts som otryggt, och särskilt då Ljuraparken där missbrukare samlats. Keyse Mohamed Ali som arbetat i området i två år berättar att familjerna här inte velat att barnen ska vara i parken på grund av den otrygga miljön. Förutom upprustningen av parken har kommunen också beslutat om alkoholförbud här.

– I Ljura har vi haft en del bekymmer de senaste åren, med en otrygghet som har ökat, vilket vi ser i våra mätningar. Det har varit en hel del oro kopplat till Ljuraparken. Människor har varit lite rädda att röra sig här ute, säger Tomas Lindquist.

undefined
Ljuraparken genomgår en förvandling som ska vara klar till årsskiftet. I bakgrunden Parkhuset, med adress Ljuragatan 185.

Att bara bygga om parken räcker inte, det har man insett, utan det måste också finnas en plats där alla goda krafter kan mötas. Det är här Parkhuset kommer in. 

– Härifrån tänker vi driva ett trygghetsarbete och ett utvecklingsarbete som gör att vi kan nå visionerna om en trygg och välmående stadsdel, säger Tomas Lindquist.

– Vi vill inte att Ljura ska bli ett utsatt område, att det ska gå så långt. Det här är i förebyggande syfte, säger Keyse Mohamed Ali som lyfter vikten av att engagera hyresgästerna i förändringsarbetet och att samarbeta med andra aktörer. 

– Vi märker att en majoritet av människorna som bor i oavsett vilket område vi pratar om är människor som vill gott, som vill att det ska vara tryggt och som vill att det ska vara bra. Men man har sällan en förmåga att organisera sig själva. Det blir att man sitter och beklagar sig på social medier att det är hemskt. En sådan här plats möjliggör för människor att mötas och att organisera sig kring frågor som de själva tycker är viktiga för området, säger Tomas Lindquist och fortsätter:

– Vi ska göra allt vi kan för att vara möjliggörare för människorna själva att driva sin förändring av området. Finns det inte en sådan här plats så går det inte. Det är i alla fall extremt svårt.

undefined
En av de två stadsodlingsplatser som i dag finns i Ljura.

Redan i dag finns det stadsodling, med odlingslådor och växthus, kvälls- och trygghetsvandringar och loppis i Ljura, verksamheter som nu knyts till Parkhuset. Parkleken, med utlåning av bollar och annat, och spelkvällar, ska utvecklas. Föreläsningar om odling eller brandsäkerhet, stadsodling även i parken och besök av Fritidsbanken tänker man sig också.

Sedan tidigare finns det ett samarbete med Friskis & Svettis, liksom med ridhuset i närheten.

Fakta

Ljura byggdes 1951-55 och består av tretton gårdar som tillsammans omsluter den stora Ljuraparken. Under åren 2006-2018 renoverades 886 lägenheter i Ljura.

Lördagen den 23 september är det Ljuradagen, med olika aktiviteter för de boende i området. Då invigs också det nygamla Parkhuset i Ljuraparken. 

Parkhuset ska bli navet för aktiviteter som syftar till att öka tryggheten i parken och i stadsdelen i stort.

Ljuraparken genomgår just nu en omdaning som ska vara slutförd vid årsskiftet.

Karta: Ljuragatan 185
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!