Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Parisisk atmosfär i saluhallen

Sveahallen

Sveahallen

Foto: Gustaf Larsson

Norrköping2023-09-18 09:00

Bild från förr

En gnutta parisisk atmosfär, tycker man sig känna i sådana här saluhallar.

De är populära i Norrköping, och gärna drar sig husmödrarna på lördagarna till Nya torget, där kommersen är livlig, både i hallarna och ute i det fria.

Så skrev NT-journalisten Arne Malmberg angående den här bilden i sin bok "En ros åt Norrköping", som kom ut 1963.

På den här tiden fanns det två saluhallar vid Nya torget. 

Dels fanns det en saluhall längs Kristinagatan, som hette Norrköpings saluhall och där det idag är ett gym, men där man fortfarande ser konturerna av ingången på fasaden.

Dels en saluhall i hörnet av Hospitalsgatan och Kristinagatan, som hette Sveahallen och som idag innehåller matbutiken Coop. 

Namnet Sveahallen står fortfarande kvar uppe på fastigheten.

Från vilken av de här två saluhallarna, som bilden är hämtad är lite osäkert. Kanske är det Sveahallen, med tanke på den mindre entrén i bakgrunden jämfört med Norrköpings saluhall, som hade större entré.

Den "parisiska" atmosfären, som Arne Malmberg uttryckte det, fanns säkert i båda saluhallarna. 

Här var det ofta trångt, men trivsamt framför de små matbutikerna, cirka 70 till antalet, som sålde chark, fisk och livs. Ett litet café fanns det också.

Man kan identifiera ett par charkbutiker till höger och en mjölkaffär till vänster.

I de här saluhallarna fanns det endast manuell betjäning och man kunde säkert få ett smakprov av det mesta, som fanns till försäljning.

Även ute i det fria, var kommersen livlig, skrev Arne Malmberg. Och på gamla bilder från 1960-talet ser man att hela torget ofta var fyllt av försäljningsstånd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!