Föräldrar lurade till sig bidrag – så förklarar de vabbfusket

Ett par fuskade och fick bidrag trots att de jobbade. Nu döms föräldrarna för att systematiskt utnyttjat Försäkringskassan. "Det är uteslutet att av misstag göra så många felaktiga anmälningar", skriver tingsrätten.

Paret döms i Norrköpings tingsrätt till skyddstillsyn.

Paret döms i Norrköpings tingsrätt till skyddstillsyn.

Foto: Sara Segraeus

Norrköping2024-09-22 01:00

Nyheten i korthet

  • Ett par döms i Norrköping för att medvetet ha fuskat med bidragsansökningar hos Försäkringskassan vid hundratals tillfällen.
  • Föräldrarna har felaktigt sökt och fått bidrag för föräldrapenning, sjukpenning och andra ersättningar, trots att de arbetade. De döms för bidragsbrott i 160 fall.
  • Trots att de nekar till brott, döms de till skyddstillsyn. Tingsrätten anser att det är uteslutet att så många felaktiga ansökningar gjorts av misstag.

I domen står att paret vid hundratals tillfällen medvetet ansökt om bidrag de inte haft rätt till. Föräldrarna döms båda för bidragsbrott i 160 fall. De dömda ska ha ansökt och fått felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan gällande föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning, karensersättning, sjukpenning samt smittbärarpenning under flera års tid. 

Åklagaren argumenterar att paret tillsammans och i samförstånd ska ha angett att de båda behövt avstå från att arbeta trots att de ändå jobbade.

undefined
Enligt domen ska paret fuskat till sig bidrag de inte hade rätt till.

I domen framkommer det att delar av bidragsfusket preskriberas då de inträffade för över fem år sedan. Det handlar om drygt 90 ärenden som rätten därför avskriver i sin bedömning.

Åklagaren ville att föräldrarna skulle döms för grovt bidragsbrott. Men rätten finner att de enskilda beloppen vid varje tillfälle är för låga samt att systematiken i agerandet inte kan bedömas som grova. Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på 290 000 kronor som Försäkringskassan vill få återbetalat.

Paret nekar till brott, men erkänner att de inte hade rätt till de utbetalda ersättningarna. De uppger att de inte haft uppsåt och att de inte agerat tillsammans eller i samförstånd.

Det totala straffvärdet uppgår till några månaders fängelse. De dömda är sen tidigare ostraffade. Det finns ett övervakningsbehov och tingsrätten dömer därför de båda till skyddstillsyn.

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!