Pappor utlånades på biblioteket
Såklart man vet hur en muslimsk pappa är. Och visst vet man hur en feministiskt pappa är. För att bara nämna två sorter, de som vi fick låna på biblioteket igår. För att kolla vad vi visste. Eller trodde att vi visste.
Lars Westerberg och Sadrija Bihorac fanns på utlåningshyllorna igår, avdelningen, "låna en pappa".Foto: Janne Forsby
Foto:
Nu blev det final, åtminstone för ett tag. Av sex pappor, en homosexuell, en fängelsedömd, en muslim, en pappautbildare, en feminist och en "stolt", fick vi låna muslimen och feministen. Sadrija Bihorac och Lars Westerberg.
Kloka, vanliga killar förstås. Som inte hade några planer på att ge sonen dockor att leka med respektive förbjuda sin dotter att träffa pojkar eller tvinga henne bära slöja. Så som någon fördomsfull skulle kunna tro.
- Jag vill bara inte att min dotter ska begränsas av att vara kvinna, säger Lars Westerberg som hamnat i den här bibliotekssituationen för att några vänner tyckte att han skulle vara den rätta.
- Jag känner inte till så mycket om könsroller och manliga strukturer, men jag är väl hyfsat medveten om vilka roller man kan hamna i.
Pojkar och känslor
Det betyder inte att han kan gå in och tvinga på något av sina barn, en flicka och en pojke, någonting, men nog vill han ha lite koll på det här med tjej/kille i alla fall.
- Jag kanske skulle kunna få min pojke att prata mer om känslor? Men man kan ju inte gå in i deras liv och bestämma, jag kan bara föreställa mig hur det skulle ha varit om mina egna föräldrar försökt. Och vilket ansvar man tar på sig i så fall.
Men nog funderar han över vad det är som gör att hans fru packar när familjen ska resa nånstans.
- Jag har lika mycket med barnen att göra, men i såna situationer tror jag hon tänker på ett annat sätt, kanske tar ett större ansvar.
Sadrija Bihorac säger att hemma hos honom är det han som packar om de ska resa bort. I övrigt låter det som hans hustru och sjuåriga dotter har betydligt starkare vilja än han.
- Jag skulle inte kunna eller ens vilja tvinga vare sig min fru eller mina barn till någonting, säger han. Om min dotter skulle vilja gifta sig med någon jag inte är så förtjust i så gäller det ju att rädda den kontakt vi har och tänka noga på vad man säger.
Sadrija är från Bosnien, hans religion handlar om att de flesta i hans omgivning faktiskt var muslimer, men i sina studier av bibeln och koranen fann han att skrifterna var mycket, mycket lika.
- Men min miljö var ju kristen också, så jag har väl fått en del från båda sidor. Jag äter inte fläsk men jag dricker lite vin.
Starka kvinnor
Vad det gäller den musik dottern vill höra, eller för den delen hur hon klär sig och att hon lånar mammas smink ibland - där, säger Sadrija, har jag ingen talan.
- Och min fru gör som hon vill, inte som jag vill.
Lars kan möta fördomar om sig som en mjukrygg eller vegetarian med foträta sandaler.
- Fast det är etiketter som jag inte känner igen.
Sadrija kan få frågan hur han fårhåller sig till stenkastning.
- Det är jobbigt! Då måste jag förklara att det straffet fanns på Jesus tid, många hundra år före Muhammed. Men det finns dom som rör ihop allt. Jag är ju uppväxt i den europeiska kulturen. Jag har inte stött på så mycket fördomar från människor omkring mig, men media kan göra det svårt för muslimer. Fast min son tycker att han har haft tur som har fått en så snäll pappa! Det tycker jag om att höra.
Vi är inte så överraskade av det här samtalet. Fördomar är ju sådant som alla andra har.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!