Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Papperslösa får rätt till vård

Likvärdig vård till alla – även de som är papperslösa asylsökande och över 18 år.

Humanare syn i Östergötland. Från och med 1 januari 2015 får inte vården i länet säga nej till att behandla några asylsökande eller papperslösa, oavsett ålder.

Humanare syn i Östergötland. Från och med 1 januari 2015 får inte vården i länet säga nej till att behandla några asylsökande eller papperslösa, oavsett ålder.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

norrköping2014-10-28 18:35

Det blir en av den nya majoritetens första åtgärder när den tar över styret i landstinget vid årsskiftet och blir en förstärkning av den lag som infördes 1 juli 2013, men som endast gällt de asylsökande och papperslösa i Sverige som är minderåriga. Nu blir Östergötland det andra länet i landet, efter Södermanland, som inför det generösa systemet där alla har rätt till vård som inte kan anstå, alltså inte kan skjutas upp.

– Jag känner en enorm stolthet och glädje att våra fyra partier kan presentera ett förslag som innebär att människor inte längre behöver sorteras bort när de söker vård, säger Margareta Fransson (MP) och blivande 1:e vice ordförande i den nya regionstyrelsen.

Hon påpekar också:

– Det här innebär också att vi lever upp till internationella åtagande formulerade i FN:s konvention om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna, den så kallade ESK-konventionen.

Enighet i frågan råder mellan de fyra koalitionspartierna i landstinget i Östergötland. Där ingår också Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet.

– I och med att vi nu kan ge likvärdig vård även till ”papperslösa” kan vi fullt ut upprätthålla hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf om vård efter behov på lika villkor för alla, säger Anita Jernberger (FP).

Mats Johansson (S):

– Det handlar också om att värna vårdpersonalens rätt att i sitt möte med patienten inte behöva göra avkall på yrkesetik.

Göran Gunnarsson (C):

– Det är min förhoppning att fler landsting och regioner följer efter och utnyttjar den möjlighet som lagen medger att föra en mer humanitär politik.

I praktiken betyder beskedet – förutom akutvård – att även mödrahälsovård, vård vid abort, preventivmedelsrådgivning, en hälsoundersökning samt läkemedel som omfattas av lagen om läkemedelsförmåner ingår i det som betraktas som likvärdig och fullständig vård. Även sjukresor, hjälpmedel, transport och tolk i samband med vårdtillfället omfattas. Lagen medger även att enskilda landsting kan gå före och erbjuda vård på lika villkor till alla.

Meningen är att satsningen ska få plats i den finansplan, som i november presenteras som en justering till det förra styrets (alliansens) budget för 2015.

– Vi omsätter tio miljarder kronor i landstinget, kostnaden för den här satsningen är "felräkningspengar", menar Margareta Fransson.

Sedan tidigare finns systemet alltså i Södermanland, där det infördes 2012.

– Det är svårt att jämföra rakt av, några exakta siffror har vi inte därifrån, men såvitt vi vet har inte någon stor ökning av patienter skett där, säger Margareta Fransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om