Pappers: Bra att ett samband undersöks
NORRKÖPINGBillerud Skärblacka AB fick sitt tillstånd 1997. Två år innan den nya miljöbalken trädde i kraft.- Jag önskar att man tog mer hänsyn till hälsoaspekter när man gör tillståndsprövning, säger Karin Sigvardsson, avdelningsdirektör på Länsstyrelsens miljövårdsenhet i Östergötland. Men det är svåra frågor.- Bra att man undersöker om det finns någon samband mellan cancerfallen och utsläppen, säger Mikael Jansson, Pappers miljöombudsman.
Stora anläggningar genomgår en tillståndsprövning med Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet. Länsstyrelsen sätter villkoren för hur mycket och vad som får släppas ut i luften och vattnet.
- Och sedan kollar och mäter vi så att de inte släpper ut mer än de får, säger Karin Sigvardsson.
<b>Ny lag</b>
Den nya miljöbalken kom 1999. Med den skärptes kraven, men fortfarande görs tillståndsprövningarna ur rent miljömässig synvinkel.
- Hur utsläppen påverkar hälsan är ju en medicinsk fråga, säger Karin Sigvardsson. Och det är oerhört svårt att säkerställa något samband mellan till exempel utsläpp från pappersbruk och cancer.
Sedan tidigare vet man att ovanligt många pappersarbetare har drabbats av Parkinsons sjukdom och testikelcancer. Någon orsak har inte kunnat hittas.
- Däremot har jag aldrig hört att människor som bor i närheten av ett pappersbruk har drabbats av cancer, säger Mikael Jansson, arbetsmiljöombudsman på Pappers. Jag tycker det är jättebra om man undersöker om det finns något samband.
<b>"Lortindustri"</b>
Utsläppen varierar från pappersbruk till pappersbruk beroende på vilken sorts papper man tillverkar.
- Pappersindustrin har varit en lortindustri, säger Mikael Jansson. Men mycket har hänt de senaste åren. Vi har ju bland annat haft Greenpeace på oss. Självklart är det ändå så att även om vi har lyckats bra, har vi inte lyckats få en helt sluten fabrik. Dessutom kan det alltid ske misstag.
Yrkesmedicinska kliniken i Göteborg tittar just nu närmare på ett antal fall av Parkinsons sjukdom bland pappersarbetare på Vargön. Rapporten blir färdig under hösten.
- Det finns även en förhöjd risk för hjärntumörer bland pappersarbetare, säger Mikael Jansson. Många har ju stått och sniffat i sig lösningsmedel under många år, även om det nu har förbättrats. Men det har inte gått att påvisa något samband.
I Ortviken i Norrland drabbades flera pappersarbetare av testikelcancer. Inte heller där kunde man hitta någon orsak.
- Det finns inga undersökningar som kan visa något samband mellan pappersarbete och cancer, säger Anders Andersson, skyddsingenjör på Billerud Skärblacka AB. Och här hos oss har vi inte märkt något onormalt. Kontrollerna är mycket noggranna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!