Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Pappas pojke" fyller halvsekel

NORRKÖPING
I morgon söndag fyller Fredrik Lundberg 50 år. Som miljardär skulle han kunna sluta jobba vilken dag som helst och bara njuta av tillvaron. En tanke som dock är honom helt främmande:
- Som ansvarig för Lundbergs tänker jag fortsätta arbeta länge än. Några andra tankar har jag inte. Den här 50-årsdagen förändrar inget utan det blir "business as usual" dagen efter.
- Du är själv född och uppvuxen i Norrköping?

Fredrik Lundberg har inga tankar på att sluta jobba. ”Som ansvarig för Lundbergs tänker jag fortsätta länge än. 50-årsdagen förändrar inget”, säger han.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Fredrik Lundberg har inga tankar på att sluta jobba. ”Som ansvarig för Lundbergs tänker jag fortsätta länge än. 50-årsdagen förändrar inget”, säger han. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2001-08-04 00:00
? Man kan inte heller pensionera sig som ägare. Äger man något, så äger man något. Då tar man hand om det och försöker utveckla det på ett bra sätt.
? Det kommer jag att fortsätta göra. Då innebär det ganska mycket jobb.
? Det är en livsuppgift för mig att hela tiden försöka utveckla företaget på ett positivt sätt och se till att det mår bra. En mycket stimulerande uppgift, måste jag säga.
? Och glädjen med arbetet är bland annat, när vi lyckas få nöjda kunder och tillfredsställa våra kunders behov. Det gäller alla våra hyresgäster och alla våra kunder inom de andra företagen.

<B>? Du är själv född och uppvuxen i Norrköping?</B>
? Ja, jag växte upp i en lägenhet på Gamla Övägen och gick mina första sex år i Kristinaskolan. Därefter tre år i nuvarande De Geergymnasiet och slutligen tre år på tekniska gymnasiet, Ebersteinska, där jag tog studenten 1970.
? Då flyttade jag till Stockholm för vidare studier på Kungliga Tekniska Högskolan, där jag 1974 blev civilingenjör inom byggområdet och efter militärtjänst fortsatte jag på Handelshögskolan och tog examen där som civilekonom 1977.
? Samma år började jag jobba här i företaget och sedan fick jag ansvaret som VD 1981, alltså för 20 år sedan.
? Det var en stor uppgift att axla, men jag hade från början förmånen att ha väldigt duktiga och engagerade medarbetare i företaget. Det vill jag gärna framhålla och det är därför det har gått som det gjort.
? Så det har aldrig varit tal om ?one man show?, alltså en egen föreställning av mig.
? I ett sånt här företag som är så familjedominerat, var det dessutom alltid mycket nära kontakter mellan min pappa Lars Erik och mig, framför allt i början av min VD-period och jag fick lära mig mycket av honom under lång tid.

<B>? Kände du pressen på dig från omgivningen om du som ?pappas pojke? skulle klara att leda hans företag?</B>
? Ja, det är alltid så, när man är son till en företagsledare och kommer in i det företag han varit chef för. Då blir det naturligtvis så att många undrar hur det här ska gå.
? Man har lite tvivel, men det där tyckte jag försvann ganska snabbt och jag har aldrig besvärats av det på något sätt.

<B>? Berätta om en vanlig dag på jobbet.</B>
? Det varierar förstås väldigt mycket, men det handlar om många resor och möten med människor i våra olika företag.
? Jag har en del administrativa uppgifter, men sitter väldigt lite själv vid datorn och har få personkontakter via den.
? Jag är inget datafreak, utan för mig med mitt jobb gäller det att träffa människor, själv SE saker och FÖRSTÅ saker. Sätta sig in i situationen på plats och då går det inte att sitta vid en skärm och lära sig det och få personrelationer och kontakter.
? Vi har ju två verksamheter i Lundbergs, dels fastigheter och dels något vi kallar Invest. Huvudkontoret för det förstnämnda finns här i Norrköping medan huvudkontoret för Invest är i Stockholm.
? Det måste nästan ligga där, med tanke på att de företag vi är delägare i har sina huvudkontor i Stockholm och i ett fall i Malmö.
? Jag försöker dela min tid, med cirka en dag i Norrköping och sen är jag ute och reser mycket, både i Sverige och utomlands och resten av tiden är jag i Stockholm.
? Därför är det praktiskt nödvändigt för verksamheten att jag bor i Stockholm, närmare bestämt i Djursholm, men annars skulle jag gärna bo i Norrköping.
? För Lundbergs är ju ett gammalt, fint Norrköpingsföretag och det ska vi hålla fast vid. Det ligger ett värde i att behålla det och jag vill gärna ha en liten Norrköpingsprofil över mig. Det har jag inget emot, tvärtom.
? Jag kan nämna att vi är huvudaktieägare i tre företag, nämligen Holmen med dess pappersbruk och 5.500 anställda, Cardo som tillverkar portar, pumpar och bromsutrustning för spårbundna fordon och har 8.000 anställda samt fastighetsbolaget Hufvudstaden som har fastigheter i centrala Stockholm och Göteborg och cirka 150 anställda.
? Dessutom är vi storleksmässigt nummer två som aktieägare i NCC med 24.000 anställda.

<B>? Förr hade väl Lundbergs enbart fastigheter och inte så mycket värdepappersverksamhet?</B>
? Nej, ingen alls, faktiskt. När jag kom in i företaget 1977 hade vi ingen kapitalförvaltning, utan det har tillkommit under mina år i företaget och det här är ju en verksamhet som går upp och ner men som vi idag tjänar mer på än fastighetsförvaltningen.
? I kapitalförvaltningen gör vi affärer varje vardag året om, även under semestern, och det har vuxit mycket mer än fastighetssidan.

<B>? Hur stor är fastighetsverksamheten i förhållande till Invest?</B>
? Våra fastigheter har idag ett värde av ungefär sju miljarder kronor och Investdelen ligger väl idag på cirka 11.
? När det gäller fastighetssidan, bygger vi inte särskilt mycket nytt längre. Vi har ju levt nu i en tid sista tio åren, där behovet av nya byggnader minskat. Istället har vi gjort ombyggnader, som exempelvis Industrilandskapet och Spiralen. Så här är det i hela landet och så är det för oss också.

<B>? Framtidsförhoppningar?</B>
? Nja, jag har inga såna där käcka uttalanden om att företaget ska vara si och så stort framöver, utan jag tänker sköta den här verksamheten på ett sunt och affärsmässigt bra sätt. Det är vad jag vill försöka göra.

<B>? Många som blir arbetslösa, får rådet att starta eget företag. Kan du ge några grundläggande råd till en sån person?</B>
? Tja, pappa fick den där frågan en gång vid en intervju och då sa han att ?Det är bara att köra igång, om man bara vill nånting?.
? Det ligger mycket i det. Men att ge en patentmedicin att bete sig på ett visst sätt, det tror jag inte är möjligt. Det är ju så olika inom olika typer av verksamheter. Har man bara viljan och är beredd att anstränga sig och arbeta ordentligt, så kan det gå bra.

<B>? Vad gör du helst på din fritid, när du vill koppla av?</B>
? Jag tycker om att jaga, åka slalom och tar gärna en joggingrunda en skön sommarmorgon. Det har blivit ganska mycket sådana i sommar och jag känner mig i bra kondition.
? Jag spelade förr även en del tennis i bland annat Racketstadion, tills jag fick ont i höger axel. Men den är bra numera, så det är inte omöjligt att jag börjar spela tennis igen. En bra sport som man kan ägna sig åt långt upp i åldern.
? Som ung tävlade jag även lokalt i segling ute vid Arkösund där vi har ett sommarställe och där det fanns och finns en ganska aktiv tävlingsverksamhet inom Norrköpings Segelsällskap.
? Dessutom spelar jag lite golf. Jag har 22 i handicap och brukar hinna med ett 10-tal rundor per säsong. I år har det dock bara blivit tre än så länge...
? Jag spelar fortfarande även lite curling när tillfälle och tid ges, säger Fredrik som har junior-SM och junior-VM-guld i den sporten.

<B>? Och det var väl inom curlingen som du träffade din fru Anne-Marie?</B>
? Ja, det stämmer att vi möttes vid curlingbanan i Stockholm och gifte oss 1978. Vi har två döttrar, Louise, 21 år och Katarina, 20.

<B>? Som ska ta över Lundbergskoncernen i framtiden?</B>
? Det är alldeles för tidigt att säga något om. De är ju unga och just nu är det viktigt att de skaffar sig en bra utbildning och att de sedan ägnar sig åt något som roar dem och som de trivs med. Jag tänker inte försöka styra in dem i företaget, utan vi får se om de intresserar sig för den här verksamheten. Det vet vi inget om idag.

<B>? Du och familjen tvingades flytta till Schweiz 1985 på grund av skattemässiga skäl och flyttade hem igen först 1993. En kommentar om den perioden?</B>
? Jag gick själv upp till finansminister Kjell-Olof Feldt och förklarade orsaken till flytten och han hade förståelse för mina synpunkter.
? När sedan nya skatteregler gjorde att vi kunde flytta hem igen 1993 var vi givetvis glada, men samtidigt var åren i Schweiz värdefulla. Barnen fick lära sig ännu ett språk och vi fick lite distans till Sverige.
? Men det kändes förstås skönt att flytta hem till Sverige igen, eftersom jag känner mig väldigt svensk.

<B>? Var firar du högtidsdagen?</B>
? På söndag firar vi hemma
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om