Rättegången mot de unga pojkar som anklagas för bland annat stenkastning mot polisen i samband med våldsamheterna i Navestad förra påsken har pågått sedan i tisdags.
Tio grabbar, de två yngsta hade nyss fyllt 15 år förra våren, står inför rätta, misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Några av dem är även anklagade för våld mot tjänsteman. Det senare handlar om en polisman som blev liggande och exponerad för stenar, sparkar och slag från den rasande massan av unga, arga, män.
Förhandlingarna följs av pojkarnas vårdnadshavare.
– Vi fick ju se videosnuttar från Navestad och det var väldigt jobbigt. Många mammor och pappor såg helt förskräckta ut när man insåg vad som hänt, säger en pappa som vill vara anonym till Folkbladet.
Hans son är en av de yngre som åtalats och nu sitter han med under förhandlingarna i sal 1.
– Jag minns att jag bad honom att inte åka ut till Navestad och efteråt förstod jag direkt att det här skulle kunna få konsekvenser.
Är det rätt att åtala så här unga personer?
– De ska ta konsekvenserna för vad de har gjort, helt klart. Sedan är man som förälder rädd för vad konsekvenserna kan bli. Om min son döms hårt så riskerar det bara att bli fel. Ska man klumpa ihop dem i boenden, där de kanske knyter kontakter med personer som inte är bra? Om jag får tycka nåt så skulle jag hellre se en typ av fotboja, kopplad till att man måste vara hemma vid en viss tidpunkt på dygnet.
Enligt pappan var det en svår tid för familjen efter Navestad-kravallerna. Han upplevde att det var svårt att nå pojken, som slöt sig när ämnet fördes på tal.
– Nu har det gått nästan tio månader och sonen lever ett annat, lugnare liv. Det händer mycket i den här åldern, det går bättre i skolan och han har skaffat andra vänner. Han är väldigt ångerfull och skäms över vad han ställt till med.
Hur kunde det här hända?
– Det är ett samhällsproblem när folk inte längre har respekt för polisens arbete. Det är inte normalt att begå brott på det viset, det finns ju absolut ingen vinning för någon att attackera polisen. De flesta tycker att koranbränning är både dumt och onödigt, men lagen i Sverige tillåter det. Är man emot något så finns det andra medel för att visa sitt missnöje.
Han är övertygad om att upploppen i Navestad inte bröt ut som ett resultat av religiöst missnöje.
– Min bild är att det inte hade någonting med koranbränning att göra. Jag tror det var äldre, kriminella som drev på ungdomarna att kasta sten. Jag är övertygad om att det handlade om kriminella som ville hämnas på polisen. Paludan var ju inte ens på plats.
Fortsätter pappan:
– De här pådrivarna, det är de jag är mest irriterad och arg på. Jag hoppas de kan klämmas åt, för de har utnyttjat barnen.
Är det ändå skönt att nå ett avslut i och med rättegången?
– Nej, så känner jag inte. Det här har gnagt i oss länge. Jag vet många mammor som gråter på nätterna – och pappor som blivit deprimerade. Förhoppningsvis kan det här bli en väckarklocka för min son. Jag vill i alla fall försöka ge honom hopp för framtiden.
De åtalade riskerar inte fängelsestraff om de fälls i tingsrätten. Däremot yrkar kammaråklagare på insatser från samhället, som till exempel olika typer av ungdomsboenden.
Ungdomarna riskerar också att få betala stora skadestånd till de drabbade poliserna under Navestad-upploppen förra våren.