Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pantandet ökade mest i Söderköping

Under corona har vi blivit bättre på att panta flaskor och burkar. I Söderköping ökade pantningen med 21,6 procent. "Grundförklaringen är att de har mycket turister och besökare som hjälper upp pantningen", säger Katarina Lundell, marknads- och kommunikationschef på Returpack.

Det är snabba flöden i Returpacks fabrik. Det som kommer in ena dagen ska vara ute nästa. Här swischar flaskor fram till sorteringsmaskinen.

Det är snabba flöden i Returpacks fabrik. Det som kommer in ena dagen ska vara ute nästa. Här swischar flaskor fram till sorteringsmaskinen.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-04-30 07:00

I Östergötland ökade pantningen med 10 procent under 2020, nästan 10 miljoner fler burkar och flaskor än tidigare år.  En orsak tros vara att vi på grund av corona tillbringat mer tid hemma, och därmed konsumerat mer dryck i hemmet än vi normalt gör. Vi är också bättre på att panta de förpackningar vi konsumerar hemma än "on the go".

Bäst i länet är Söderköpingsborna, där de pantar 303 flaskor/burkar per person och år. De har också den absolut största ökningen i länet.

– En butik precis utmed E22 har en storpantarautomat och det är troligt att det lockar turister och de som har sommarställen i närheten att åka dit och panta, säger Katarina Lundell. Vi ser att bra pantlösningar ofta bidrar till ett ökat pantande.

Finspång är tredje bästa "pantkommun" efter Mjölby, med 245 flaskor/burkar per person och år. Norrköping kommer inte långt därefter med 240 per person och år.

Sammanlagt pantade vi över 2,2 miljarder burkar och flaskor i landet under 2020. Det betyder att vi nu har uppnått en pantningsgrad på 88 procent och vi närmar vi oss därmed det svenska målet om att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. 

– Att uppnå de sista två procentenheterna kan låta lätt, men det kräver ytterligare 50 miljoner förpackningar till, eller fem mer förpackningar per person, säger Katarina Lundell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!