Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Pandemin kommer att förändra hela vårt samhälle"

Syrianerna i Norrköping längtar efter ett öppet samhälle igen men allt kommer inte att återgå till det vanliga efter pandemin, fruktar Edip Ergul i S:t Kyriakos församling.

Edip Ergul, ordförande i S:t Kyriakos församling i Norrköping, vittnar om en tuff tid för stadens syrianer.

Edip Ergul, ordförande i S:t Kyriakos församling i Norrköping, vittnar om en tuff tid för stadens syrianer.

Foto: Privat/TT

Norrköping2021-05-06 18:00

Många i Sverige har lidit svårt under den snart ett och ett halvt år långa pandemin som drabbade världen i början av 2020.

I den stora gruppen med syrianskt ursprung har det stundtals varit extra tufft. Kyrkan har förlorat en stor del av sin betydelse som en naturlig mötesplats. Restriktionerna från Folkhälsomyndigheten ledde till att fysiska möten fick ersättas med digitala varianter.

– De psykosociala konsekvenserna blev förstås stora, säger Edip Ergul, ordförande i S:t Kyriakos församling i Brånnestad. Vi har vår kyrka, vår tro och vår gemenskap. Mot den bakgrunden blev pandemin extra hård för oss.

Stora högtider som jul och påsk samlar normalt stora folkmassor och så sent som i förra veckan rapporterades det om trängsel på bland annat Sankt Johannes kyrkogård i Norrköping.

– Ja, vår församling var också där. Det är så att annandag påsk besöker man sina bortgångna på begravningsplatsen. Jag vet inte hur många som var där men antar att många var närvarande. Jag själv var inte på plats.

Enligt Edip Ergul har medlemmarna blivit allt bättre på att följa råd och pandemilagar.

– I början av utbrottet tog inte alla det här på allvar och ett tag kändes det som vi hade begravningar varje vecka. Sakta men säkert har det sjunkit in, de flesta har skärpt till sig, fortsätter Edip som själv låg sjuk med covid-19 några veckor i början av det här året.

I en kultur så mycket präglad av social gemenskap med möten över generationsgränser har coronautbrottet inneburit en svår omställning för syrianerna.

– Det är många kramar och pussar när vi träffas, så är det ju. Jag tror att den här pandemin kommer att förändra hela samhället. Handhälsningar och kramar försvinner mer och mer, säger Edip Ergul.

Medlemmarna har dock fortsatt stötta S:t Kyriakos församling under pandemin. En liten ökning av antalet medlemmar har noterats – trots att alla större aktiviteter har ställts in. I dag är man ungefär 1 500 personer från 350-400 familjer.

– Det är jobbigast för de äldre, de som inte har ett jobb att gå till. Barnen har ändå haft en del aktiviteter under pandemin.

Hur är vaccinationsviljan bland medlemmarna?

– Här fanns det också en viss skepsis i början, men nu skulle jag gissa att i alla fall 90 procent är positiva. Folk förstår att tar vi sprutan nu så kan vi ses sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!