Kontantuttag
När hamndirektör Bengt-Erik Bengtsson är ute och reser med driftschef Tomas Gustavsson brukar de ta ut kontanter. Det hände i februari förra året när de åkte till London över en natt för ett kundbesök. En av få utgifter på hamndirektörens kontokort är ett kontantuttag på 2 658 danska kronor (3 837 skr) på Kastrups flygplats. De växlades sedan in till 300 pund. I övrigt finns det flesta köpen under resan på driftschefens kort ? som som attesteras av hamndirektören.
För kontanterna åkte de buss, men framförallt taxi. När de kom hem hade de 80 pund kvar i plånboken. Enligt vad Bengt-Erik Bengtsson säger så har han lämnat pengarna till ?kassan?. När Folkbladet ber honom att förtydliga svarar han:
? Jag har lämnat pengarna till ekonomerna.
Men några kvitton som visar att det har gått till så har man inte kunnat visa.
Detsamma gäller en studieresa som Bengt-Erik Bengtsson och Tomas Gustavsson gjorde i april förra året över två nätter till hamnstaden Sines i Portugal. Den här gången var det Tomas Gustavsson som gjorde kontantuttagen. Han plockade ut 300 euro (3 397 kronor) i två omgångar på en flygplats i Tyskland. Med sig hem hade man 165 euro som ?lämnades till kassan?. Något kvitto på det har inte presenterats.
Privatköp
Bengt-Erik Bengtsson säger att han aldrig skriver reseräkningar. Han säger också att han aldrig gör privata köp med sitt företagskort. Men Folkbladets granskning visar att han och Tomas Gustavsson vid sina resor utomlands använder korten som om de vore deras privata.
Folkbladet har begärt att få ta del av samtliga notor och kvitton i samband med resorna till London och Portugal, men mycket saknas.
Folkbladet har också begärt att få veta vilka som deltog vid exempelvis de restaurangbesök som gjorts på resorna. Syftet med korten är ju att de ska användas vid representation och hotell- och resekostnader i tjänsten, det vill säga sådant som arbetsgivaren ska betala. I övrigt ska resenären skriva reseräkning och få kompensation enligt Skatteverkets regler om traktamente.
I det fall ekonomichefen lämnat uppgifter om deltagare vid restaurangbesök med mera under resan till London har det skriftliga svaret undantagslöst blivit ?intern representation?, det vill säga det handlar inte om att bjuda kunder, utan om att man suttit med varandra på restauranger och barer.
Det gäller också när Bengt-Erik Bengtsson och Thomas Gustavsson gick och såg musikalen Jersey Boys i London i varandras sällskap. Biljetterna kostade drygt 1 000 kronor.
Andra exempel på privata köp är nässpray för sex euro som någon av dem inhandlade på ett apotek i Portugal för en del av de kontanter man tagit ut.
Systembolaget
Korten används också för att handla på Systembolaget. I december 2009 köpte tekniska chefen vin och sprit för 1 025 kronor. De ska enligt uppgift ha använts vid ett julbord i oljehamnen. I februari köpte ekonomichefen vin för 819 kronor. Vinflaskorna ska enligt uppgift ha korkats upp vid en träff med företagsnätverket Anders-pojkarna.
I juni köpte ekonomichefen 60 flaskor vin för 6 352 kronor, det vill säga bordsvin för runt 100 kronor flaskan. När Folkbladets reporter vid ett besök på hamnkontoret frågar Bengt-Erik Bengtsson om vinet, säger han att det används i samband med affärsförhandlingar. När Folkbladets reporter ber att få se skåpet där vinet förvaras blir svaret:
? Vi ger bort det till kunder. Det är kundvård.
Bilen
n Bengt-Erik Bengtsson har tjänstebil, en Volvo V70 diesel, årsmodell 2009, som han också använder privat. Hamnen står för alla kostnader, också bensinen. Enligt uppgift från ekonomichefen betalar Bengt-Erik Bengtsson sedan i oktober förra året förmånsskatt på all bensin han förbrukar, även den i tjänsten. Fram till dess förde han körjournal för att hålla isär den privata körningen från den i tjänsten. Journalen attesterade han själv. År 2008 uppgav han till skattemyndigheterna att han tankat privat för knappt 4 000 kronor. 2009 för drygt
10 000 kronor.
När Folkbladet ber att få se det avtal som ger Bengtsson rätt till fri bensin kontaktar hamnen den man som var ordförande i hamnen i början på 1990-talet när Bengtsson anställdes. Han intygar för Folkbladet att texten i anställningsavtalet om rätt till tjänstebil ska tolkas så att alla kostnader ska täckas av hamnen. Enligt honom har bilarna ?räckt länge tack vare en försiktig förare?.
Det motsägs av att Bengt-Erik Bengtsson tog ut sin senaste tjänstebil av årsmodell 2009 i höstas. Innan dess hade han en Volvo V70 av årsmodell 2007.
Kontokort
Åtta chefer i Norrköpings hamn hade förra året företagskort där hamnen står för betalningsansvaret, trots att den typen av kort inte är tillåtna i kommunen och de kommunala bolagen. Orsaken är att de lättare kan missbrukas. Tillåtna är istället de kort, där betalningsansvaret ligga hos den anställde själv.
Några regler för hur korten får användas av hamnens chefer har hamnbolaget inte kunnat presentera för Folkbladet. Det är alltså oklart om det är tillåtet att använda dem för exempelvis kontantuttag och privata köp. Inte heller finns det några uppgifter i hamnens attestlistor som säger vem som har behörighet att attestera korten, det vill säga granska och godkänna inköpen.
Attester
Fram till och med 2008 attesterade Bengt-Erik Bengtsson själv sina kontokortsräkningar. Numera görs det av hamnstyrelsens ordförande Hans Lundin (S). Enligt god redovisningssed är det nämligen inte tillåtet att attestera egna utgifter vid resor och representation.
När det gäller övriga chefer är det hamndirektören som attesterar deras räkningar, trots att han själv ofta varit med vid de tillfällen när korten används. Faktum är att hamndirektören använder sitt kort ganska sällan, medan en del andra chefer drar det desto oftare.
Tomas Gustavsson har avböjt att kommentera. Han hänvisar till ekonomichef Karl-Johan Ringborg, som Folkbladet haft en omfattande kontakt med de senaste månaderna. Han har via mejl lämnat ut handlingar och svarat på frågor.