Folkbladet har tidigare kunnat berätta att Föreningen Handala, som tidigare hette Palestinska föreningen i Norrköping, blev utkastade från ABF i höstas. Det efter att sajten Doku avslöjat att det på ett av föreningens möten på Bergslagsgården uttalats stöd för terrorstämplade Hamas samt att staten Israels rätt att existera har ifrågasatts.
En mötesdeltagare ska också ha sagt så här om terrorattacken 7 oktober "Jag tror inte det finns civila i Israel i den mening som vi anser hur en civil befolkning är. I Israel är alla militärer. Och de som var på festen var bosättare som var där för att fira sin bosättning, en kibbutz. Det berättar inte media".
Och alldeles nyligen blev också Handala utkastade från vårmarknaden i Arbetets museum. Det efter att en insändare i Folkbladet har påpekat just denna bakgrund.
Museidirektör Niklas Cserhalmi skriver bland annat så här i ett svar till insändaren: "Orden räcker inte till för att beskriva den humanitära katastrof som drabbar civila i Gaza sedan Hamas terrordåd den 7 oktober. Men när Handala inte tar avstånd från terrororganisationen Hamas och sprider osanningar om terrordådet diskvalificerar det Handala som samverkanspart med Arbetets museum".
Folkbladet stämde träff med Rawa Al Salti och Ibrahim Mohsen från Handala för att reda ut hur det egentligen är med föreningens sympatier.
– Först vill jag bara säga att det ringde någon från Arbetets museum och sa att vi inte fick vara med på marknaden. Vi har varit med under många år. För mig handlar Handala om att sprida palestinsk kultur. Inte om hat mot judar eller att stödja Hamas. Jag hade önskat att Arbetets museum faktiskt satt sig ned och talade med oss. Men det gjorde man inte. Man gick bara på vad som rapporterats, säger Rawa Al Salti.
Så det som har rapporterats var inte sant?
– Det stämmer att det finns enskilda människor som sagt saker. Men vi som förening står inte för det. Vi är emot när man dödar civila. Vi är en förening som bland annat vänder oss till barn. Alla barn. Inte bara palestinier. Judar, kristna, muslimer...alla. Vi vill berätta om den palestinska kulturen, säger hon.
Men varför kan ni inte ta avstånd från Hamas? Det verkar ju vara det som är kravet.
– Vi tar avstånd från Hamas. Samtidigt ska man veta att stödet för Hamas bland palestinier i Gaza har ökat sedan Israel startade sitt krig där. Det finns en frustration och hopplöshet, säger Ibrahim Mohsen.
Varför är det så svårt att kritisera Hamas?
– Det man gjorde 7 oktober var fruktansvärt. Samtidigt tycker vi att man borde ta avstånd från vad Israel gör mot det palestinska folket, säger han.
Är det det som är kärnan? Att andra måste ta avstånd mot Israel för att ni ska ta avstånd mot Hamas?
– Handala handlar inte om politik. Sen finns det enskilda i föreningen som har starka åsikter. Det är svårt att hindra dem att uttrycka dem. Men vi som förening är emot våld mot civila och vi stödjer inte Hamas, säger Rawa Al Salti.
Så det fanns civila bland dem som mördades 7 oktober?
– Första nyheterna från tv-kanalen Al-Jazira handlade om att Hamas hade militära anläggningar som måltavla och att det var militära som drabbats. Som vid alla krig så blir det klarare med tiden om vad som hänt, och idag med facit i hand så vet vi att även civila bosättare blivit drabbade, även om antalet drabbade fortfarande är oklart då det finns flertalet källor som alla rapporterar olika siffror, svarar Rawa Al Salti och framhåller att hela Handalaföreningens styrelse står bakom detta uttalande.
– När ni refererar till att ”…folk inte anser att civila bosättare var på plats” så råder vi er att som mediekanal ha i åtanke när i tiden påståendet skett. Vi ber er också vänligt att reflektera en extra gång om vem som förmedlar påståendet vidare till er. Detta då Israel-Palestinakonflikten är en väldigt känsloladdad konflikt där många tagit en aktiv ställning och rapporterar därefter. Vi som förening och våra medlemmar kämpar ofta med fel-citeringar, tillkortakommanden och annat på grund av detta.
Vad betyder det för er att ni inte får vara med på exempelvis vårmarknaden?
– Det betyder att barn inte får vara med om väldigt uppskattade saker som vi brukar ha. Det är barnen som är förlorarna, säger Rawa Al Salti.
Kunde ni ha varit tydligare var ni står?
– Vi har försökt. Vi har demonstrationer mot kriget i Gaza. Men det är något vi har tillsammans med flera andra privatpersoner. Och det är väldigt noga att det ska vara på svenska och att det inte sägs olämpliga saker. Polisen tycker att vi sköter oss, säger hon.
– Jag har vänner som är judar. Jag skäms när någon måste gömma sin judestjärna. Men det som sker mot det palestinska folket väcker många känslor. Det måste man förstå. Det är många som blivit fråntagna allt de har, säger Ibrahim Mohsen.
Tycker ni att Israel har rätt att existera?
– Ja, säger båda samstämmigt.
Museidirektör Niklas Cserhalmi beklagar att beskedet om att Handala stoppades från vårmarknaden kom med så kort varsel, men han ser det som oundvikligt då insändaren publicerades bara två dagar innan marknaden ägde rum. Det som framgick i insändaren anser Niklas Cserhalmi vara tillräckligt för att avbryta samarbetet med Handala tills vidare.
– Jag har all förståelse för att de känner sig besvikna när det kom så tätt inpå. Men vi utgår från att det som Folkbladet och NT rapporterade är korrekt. Det rapporterades om antisemitiska uttalanden och konspirationsteorier. Dessutom framkom det tydligt att Handala inte har tagit avstånd från Hamas, säger Niklas Cserhalmi.
Har ni suttit ner med representanter från Handala efter marknaden?
– Nej.
Kan det bli aktuellt att för en dialog med dem om framtida samarbeten?
– Beroende på hur de agerar kan det finnas all anledning att föra en dialog kring arbetet framåt.