Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På väg ut ur garderoben

NORRKÖPING
De berusar sig, tar ton, dansar och låter speldjävulen sätta klorna i sig.
De kallar sig Anonyma folkmusiker.
Musikanter bytte "mesnamn" och blev Anonyma folkmusiker

”Live folk music or die”, är Campusföreningen Anonyma folkmusikers motto. Från vänster: Beata Norén, Frida Mangs, Maria Norén och Erik Svansbo.
FOTO: ROBERT SVENSSON

”Live folk music or die”, är Campusföreningen Anonyma folkmusikers motto. Från vänster: Beata Norén, Frida Mangs, Maria Norén och Erik Svansbo. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-09-20 00:00
Campus Norrköpings spelmanslag tyckte de lät mesigt. I stället blev det Anonyma folkmusiker med en vilt dansande djävul med svart ruta för ögonen som föreningssymbol.
- Namnet syftar förstås på att vi är beroende av musiken, men det står för något annat än knätofs och spelmanslag, säger Frida Mangs.
- Symbolen passar bra eftersom djävulen syftar på frestelsen i musiken och vi spelar bland annat Hinspolska, tillägger Erik Svansbo.
Folkbladet träffar den nya föreningen på Studentpuben i Västgötebacken, där de sedan tre veckor tillbaka träffas varje onsdagkväll för att spela och dansa.
- Vi vill inte vara anonyma, utan försöker komma ut ur garderoben, skrattar Erik Svansbo. För att få uppmärksamhet spelar vi här på Studentpuben.

<b>Hamburgerkväll</b>
Pubgästerna sitter en trappa upp. Medan folkmusikerna håller till på nedervåningen, där de samsas med flipperspelen. Varje onsdag är det hamburgerkväll och oset liggger som ett lock över lokalen. Senast var det dessutom byggkaos med vrålande maskiner.
- Varje gång vi kommer hit får vi en överraskning. Det är alltid något som händer här, säger Erik, som ändå väljer att le åt situationen.
- De som kommer ner hit för att spela flipper ser ibland helt förstörda ut och vet inte var de ska titta. Jag tror att de är livrädda för att vi ska tvinga dem att dansa, säger han.
De skrämda flipperspelarna skulle bara veta att föreningens motto är "Live folk music or die". Men de kan vara lugna - ingen tvingas att dansa.
Hittills spelar de mest dallåtar, men även lite uppländsk och värmländsk folkmusik. På repertoaren finns bland annat en Slängpolska efter Byss-Kalle och välkända Äppelbogånglåt. Den gemensamma idolen är folkmusikern Ole Hjorth, som lärde sig spela fiol av mästaren Hjort-Anders.
Förening föddes i Beata Noréns kök före jul. De fyra i kärntruppen känner varandra genom Campus lära-känna-aktiviteter som faddersystem och nollegrupper.

<b>Mest klasiskt</b>
Beata spelar nyckelharpa, Maria Norén är cellist och Erik och Frida spelar fiol. Folkmusikintresset har de alla gemensamt. Beata har gått på Erik Sahlströminstitutet, Maria på Musikhögskolan och Erik på folkmusiklinjen på Malungs folkhögskola. Frida har spelat fiol sedan fem års ålder, mest klassiskt.
- Som jag ser det är klassisk musik mer av en konstform, medan folkmusiken är en umgängesform, säger hon.
Men för att gå med i föreningen ställs inga förkunskapskrav.
- Jag började spela fiol för tre år sedan, så jag är ett exempel på att man kan börja spela ett instrument även i vuxen ålder, säger Erik.
- Det räcker att vara nyfiken på folkmusik, säger Beata.
- Man kan ju dansa och lyssna, säger Frida.
De anonyma olkmusikerna hoppas få spela på festliga sittningar, men betonar att syftet framför allt är att träffa likasinnade, umgås, spela och dansa ihop.- Som anonym folkmusiker behöver man ju träffa folk med samma problem, som inte heller kan sluta spela, säger Erik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om