Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På väg uppåt: elpriset

NORRKÖPING
Vi måste räkna med kraftigt höjda elpriser de närmaste åren.
Redan i år har det genomsnittliga börspriset på spotmarknaden fördubblats från 11 öre per KWh i fjol till 22 öre i år.
Årsmedelvärden på 30 öre vid normalår och 40 öre extrema torrår blir realitet inom de närmaste fyra-fem åren.

Norrköping2001-09-15 00:00
Beräkningarna är gjorda av ÅF-konsult som undersökt den svenska elmarknaden 2001 till 2007 för Skogen och Kemin, Gruvorna och Stålet.
Utsläppen av koldioxid från elproduktionen kommer att öka kraftigt efterson andelen olja och kol i elproduktionen ökar.
Sverige har rätt att öka sina koldioxidutsläpp med fyra procent, enligt den överenskommelse som träffats i EU.
I dag är vi nära kapacitetstaket i det nordiska elsystemet. Elpriset blir känsligt för förändringar i utbud och efterfrågan. Efterfrågan på el väntas öka. Det beror dels på ökad IT-användning, dels på att el tar marknadsandelar från olja. Sveriges elanvändning har ökat med tre procent sedan 1970, under 90-talet har ökningen varit drygt en procent Största ökningen av el har skett inom bostads- och servicesektorn. Fler datorer är en orsak. Bedömningen är att elanvändningen fortsätter öka o med 0,7 procent per år mellan 2000 och 2010.
Sverige förbrukar 15 MWh per invånare och år. Danmark förbrukar 7 MWh per invånare och år. Detta är i nivå med Europa i övrigt. Bara Norge med 25 MWh förbrukar mer el än Sverige. Elintensiv exportindustri, kallt klimat i kombination med stor andel elvärme och att man haft god tillgång på el under lång tid är förklaringar.
Elproduktionen i Sverige baseras främst på vatten- och kärnkraft. Fram till år 2010 väntas vattenkraften minska med en procent, kärnkraften med fem procent och vindkraften öka med 400 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om