Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På väg upp: Kostnaden för Centralbadet

En fördyring på ytterligare 7 milj kr har tillkommit för Centralbadet. Slutnotan beräknas nu till 66 milj kr.
- Det är naturligtvis väldigt allvarligt, säger kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson, som tillsatt en internutredning.

Kommunens kostnad för Centralbadet har stigit med ytterligare 7 miljoner och nu beräknas notan sluta på 66 miljoner.
FOTO: JANNE FORSBY (ARKIV)

Kommunens kostnad för Centralbadet har stigit med ytterligare 7 miljoner och nu beräknas notan sluta på 66 miljoner. FOTO: JANNE FORSBY (ARKIV)

Foto:

NORRKÖPING2004-02-07 06:00
Frågan vad notan för Centralbadet ska sluta på har ställts förr. Dock har man trott att botten var ändå var nådd - med den fördyring på 22 milj kr, som redan konstaterats.
- Men efterhand har det dumpit ner fakturor, som vi inte visste om. Både Marianne Andersson-Sager (chef för kultur- och fritidsnämndens kontor) och jag har trott, att det här varit ett avslutat kapitel. Men det har det tydligen inte varit, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Lennart Jansson.
Han säger utan omsvep, att som nämndordförande är ju han själv den ytterst ansvarige. Var det brustit kan han inte säga. De nya fakturorna från olika underleverantörer, de som man inte alltså visste om, måste analyseras.

En vitbok
Jansson konstaterar att kommunledningen nu tagit ifrån kultur- och fritidsnämnden den här frågan. En utredning har tillsatts, under ledning av kommundirektör Björn Johansson, och en vitbok ska tas fram om hur det kunde bli så här.
- Mer än så kan jag inte säga idag. Men naturligtvis känns det väldigt jobbigt, säger Lennart Jansson.
Mattias Ottosson säger sig inte vara insatt i detaljerna. Vad som brustit, det är det som man nu ska ta reda på. Två-tre veckor, inte mer, får utredningen ta.
- Vi måste få upp det här på bordet och se vad som gått snett, så att vi kan vidta åtgärder så att det inte upprepas, säger han.

Lokalansvaret
En sak som redan aktualiserats är ansvaret för lokalfrågor. Även om det kanske inte är där som huvudproblemet finns så kan det nog bli en ändring där.
- Idag är det väl bara kultur- och fritidsnämnden och brandförsvaret, som själva ansvarar för sina lokaler, säger Ottosson. Annars är det stadsplanekontoret och lokalförsörjningsenheten som ansvarar. Mycket tyder väl på, att också de här lokalerna bör ligga där. Det är ju också där, som den speciella kompetensen för sådant här finns.
Att behövlig kompetens saknats i kultur- och fritidsnämndens ledning, när det gäller badhusbygget, är väl alla överens om och det har också påtalats av kommunens revisorer. Den tjänsteman på kultur- och fritidsnämndens kontor, som var ansvarig för bygget, lämnade sin tjänst mitt i projektet. Det var i början av fjolåret.
- Det var han som hade den tekniska kompetensen för det här, han hade vårt fulla förtroende, vi byggde på honom, säger Lennart Jansson.

Skadan skedd
Efter det avhoppet skulle man sedan få hjälp på konsultbasis från andra enheter inom kommunen. Hur det där fungerade uttalar sig inte Lennart Jansson om. Men han konstaterar att vid det laget var skadan, av allt att döma, redan skedd.
En fråga är utreda är uppenbarligen också, hurpass tidigt skedd som skadan egentligen var. Enligt revisorerna har kostnadsöverskridandet pågått ända från början, det vill säga redan från den tid då kompetensen fortfarande fanns på plats på kultur- och fritidsnämndens kontor. Kanske var kalkylerna för optimistiska från början.
Det är inte nybyggnadsdelen som dragit merkostnader, utan ombyggnader av det befintliga badhuset. Redan tidigare har konstaterats att enbart det anskaffande av ny reningsanläggning, som visade sig nödvändigt, svarar för 15 milj kr av kostnadsökningen.
Lennart Jansson tror att det också när det gäller de 7 nytillkomna miljonerna är den gamla delen, som svarat för det merparten.

Svåra byggen
Allmänt talat är badhusbyggen vanskliga, det finns flera varnande exempel som blivit långt dyrare än beräknat. I efterklokhetens tecken kan ju också synas självklart, att man skulle ha låtit expertis punktbevaka byggets hela framskridande.
Frågan om ombyggnad av Centralbadet var länge en kommunal surdeg, innan frågan kunde klaras ut genom en uppgörelse över partigränserna i slutet av 2001.
Nu skulle, omsider, investeringspengar tillskjutas till det efterlängtade projektet. Men sedan blev det alltså betydligt dyrare än så. Och hurpass mycket dyrare, det återstår då ännu att se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!