Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På väg upp: borgerliga begravningar

Borgerliga begravningar har blivit vanligare i Norrköping de senaste åren och fortsätter stadigt att öka. Orsaken tros vara att folk väljer att gå ur Svenska Kyrkan.
- Vi förväntar oss en markant ökning i framtiden när 40-talisterna börjar gå bort, säger Peter Trygg, distriktschef för Fonus Öst.

Stig Carlberg har varit borgerlig officiant i 18 år. Istället för kristna symboler smyckas kapellet efter de anhörigas önskemål.
Foto: Janne Forsby (011-200 464)
janne.forsby@folkbladet.se

Stig Carlberg har varit borgerlig officiant i 18 år. Istället för kristna symboler smyckas kapellet efter de anhörigas önskemål. Foto: Janne Forsby (011-200 464) janne.forsby@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-04-22 06:00
Borgerliga eller civila begravningar utgör idag runt tre procent av Fonus begravningar. Siffran har stadigt ökat sedan början av 90-talet. Peter Trygg är distriktschef på Fonus Öst och praktiserar även som borgerlig officiant.
- Det är en stabil trend som pekat uppåt sedan 1990-talet, med ett uppsving år 2000 när staten och kyrkan separerades. Vi förväntar oss betydligt större ökningar när de som går ur kyrkan i dag ska begravas, säger han.

Ideologiska orsaker
Peter Trygg menar att det finns två kategorier människor som väljer en borgerlig begravning. De som av politiska eller ideologiska skäl inte vill ha kyrkan iblandad och de som gått ur Svenska Kyrkan och därför inte automatiskt har rätt till en begravning med andliga inslag.
- Jag brukar säga att kyrkan är uppdelad i en andlig och en praktisk del. När man går ur kyrkan slutar man betala pengar till den andliga delen, och därmed förlorar man sin rätt att ha en begravning med andliga inslag. Däremot har man fortfarande rätt att nyttja kapell och krematorium, säger han.

Vem som helst
Vem som helst kan i princip förrätta en begravning, men vanligast är att man vill ha någon från begravningsbyrån som officiant. Kommunen har också en lista med fyra officianter. Stig Carlberg är en av dem. Han har förrättat begravningar sedan 1987, för det mesta i något av de två kapellen vid krematoriet i Norrköping. Han skulle helst se en ännu mer neutral plats för de som inte vill ha en kyrklig begravning.

Mer neutralt
- Det ett relativt neutralt ställe att vara på. Jag brukar ta bort korsen och psalmböckerna och smycka med ljus och blommor istället. Men visst skulle man önska att det var ännu mer neutralt. Väggmålningarna och fönstren går ju inte att ta bort till exempel.

Inget neutralt
De flesta som har en borgerlig begravningsceremoni väljer att bli kremerade och sprida askan. Vill man bli begravd så finns det nämligen ännu inga neutrala begravningsplatser, alla kyrkogårdar i Sverige idag förvaltas av kyrkan.
- Sverige ligger långt efter när det gäller det här. Många länder i väst har privatägda begravningsplatser som ett alternativ, säger Peter Trygg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om