Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På väg till drömjobb

NORRKÖPING
Göra specialeffekter i Hollywood eller skapa rymdföreställningar i ett planetarium i New York? Det låter kanske mest som drömmar. Men för fem civilingenjörsstudenter i Norrköping blir detta snart verklighet.

Jonas Unger ska återskapa dynamiken i uteljuset i datorgrafik vid ett universitet i Kalifornien. Till sin hjälp har han en blankpolerad stålkula som reflekterar ljuset.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Jonas Unger ska återskapa dynamiken i uteljuset i datorgrafik vid ett universitet i Kalifornien. Till sin hjälp har han en blankpolerad stålkula som reflekterar ljuset. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2002-09-02 00:00
Inom kort åker fem studenter från medietekniklinjen vid Campus Norrköping till USA för att göra sina examensjobb i datorgrafik och visualiseringsteknik.
Under resor till USA har lärarna Anders Ynnerman och Mark Ollila etablerat kontakter med forskare och detta har möjliggjort att studenterna nu får göra sina examensjobb där.
- När vi visade kolleger i USA vad våra studenter åstadkommit under sin utbildning, har många blivit imponerade. Det är världsunikt att studenterna läser så mycket datorgrafik på grundutbildningen som här i Norrköping, säger Anders Ynnerman.

<b>"Bra för Campus"</b>
- Att våra studenter får möjlighet att arbeta på så spännande platser redan innan de avslutat sina studier är ett gott betyg för oss, fortsätter han.
Studenterna Magnus Wrenninge och Henrik Fält åker till Hollywoodföretaget Digital domain, där de ska vara med och skapa specialeffekter som rök, eld och skummande hav. Företaget har gjort specialeffekter till storfilmer som Sagan om ringen och Titanic.
- Det här är en unik chans att komma till Hollywood, som är världsledande på specialeffekter. Ett bättre examensjobb kan man inte tänka sig, säger Magnus Wrenninge.

<b>Film för effekternas skull</b>
Han blev intresserad av datorgrafik genom sitt filmintresse. Ibland ser han filmer enbart för att studera specialeffekterna.
- Jag trängdes med en massa nioåringar på Toystory 2, säger han och skrattar.
- En film blir givetvis inte bra enbart genom häftiga specialeffekter. För mig är filmen en sak och effekterna en annan. Men de bästa specialeffekterna är de som inte märks, säger Magnus Wrenninge.
Fredrik Göransson och Jonas Unger kommer att arbeta hos Institute of Creative Technologies vid University of Southern California i Los Angeles.
De ska koncentrera sig på att åstadkomma digitalt producerade människor och ett utomhusljus som är så verklighetstroget som möjligt.
Till sin hjälp har Jonas Unger en blank stålkula som han håller upp i solljuset när han förklarar:
- I kulan ser solen lika vit ut som en vit T-shirt. Solens styrka och lyskraft fångas inte. Det krävs mer för att återskapa dynamiken i uteljuset, säger han.
Och det ska han alltså studera under sin tid i Los Angeles.
Staffan Klashed åker till New York och Haydenplanetariet på Manhattan, som liknar Cosmonova i Stockholm - fast är mycket större. Han kommer att arbeta med interaktiva föreställningar där publiken är delaktig under föreställningens gång.
- Där visas bilder av exempelvis en supernovaexplosion på nära håll. Åskådaren kan välja att ta sig in i centrum i supernovan eller ändra på tidsskalan, berättar han.

<b>Fascinerande möjligheter</b>
Staffan är fascinerad av möjligheterna som datorgrafiken innebär, och poängterar att den inte enbart fyller en funktion inom underhållningsbranschen, utan även är ett vetenskapligt eller pedagogiskt verktyg.
- Människor har en förmåga att förstå genom bilder. Genom dem kan man göra naturvetenskap begripligt för andra än en liten grupp forskare, säger han.
Studenterna kommer att tillbringa totalt 20 veckor i USA, så lång tid pågår examensarbetet inom civilingenjörsprogrammen, sedan kommer de tillbaka till Campus Norrköping för att skriva en avslutande rapport.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om