På väg mot EU-parlamentet

Idag börjar poströstningen till EU-valet. Igår talade Nils Lundgren, förstanamn i det nya EU-kritiska partiet Junilistan, i Laxholmskällaren på Arbetets museum.
- Vi är nästan säkra på att det blir ett mandat, att vi kommer över fyra procent, sa Nils Lundgren.

Tror på mandat – Nils Lundgren, toppnamn på Junilistan i valet till EU-parlamentet. 
FOTO: SCANPIX

Tror på mandat – Nils Lundgren, toppnamn på Junilistan i valet till EU-parlamentet. FOTO: SCANPIX

Foto:

NORRKÖPING2004-05-26 06:00
Ett 40-tal personer kom för att lyssna till Nils Lundgren, som var inbjuden "provokatör" av arrangörsgruppen OM, vars ambition är att lyfta fram aktuella debattämnen.
Två poliser hade beordrats till mötet, inte för att det fanns något hot, utan för att man allmänt höjt säkerheten kring politikerna under valrörelsen.
Nils Lundgren, socialdemokrat och nationalekonom, berättade om de praktiska problemen med att få ut valsedlar, om hur man arbetar i motvind i systemet, och hur namnen på Junilistan hotas av uteslutning från de partier de ursprungligen tillhör.
Åtta namn finns på listan, fyra från höger och fyra från vänster. Få namn för att i praktiken få ett personval.
- Vi driver att alla ska kryssa för sin kandidat.

Åt ett rimligt håll
Lundgren röstade ja till EU, men nej till euron. Han menar att Sverige ska vara med i EU för ett samarbete kring specifika problem, men att projektet måste drivas åt "ett rimligt håll". Det tycker han inte att de etablerade politiska partierna i Sverige gör.
- Vi anser att trots allt bör Sverige vara med i EU, det är den organisation som finns. När vi väl är där ska vi förhindra maktförskjutningen från medlemsländerna till Bryssel.
Det är Junilistans starkaste budskap: sätt stopp för maktförskjutningen till Bryssel. Enligt Lundgren får de stort gehör för det bland folk, som uppskattar att de rör om i den politiska grytan.
- I den senaste mätningen hade vi 3,9 procent.

Fler EU-kritiker
Plötsligt har andra partier också sagt sig vara EU-kritiska, konstaterar Nils Lundgren och talar om samma effekt som miljöpartiets framväxt hade på övriga partiers miljöprogram.
I Danmark finns Junirörelsen som i senaste EU-valet fick 16 procent, berättar Lundgren. Liknande partier växer fram i Österrike, Holland, Slovenien och Estland.

Många sympatisörer
I Norrköping är Inger Fransén kontaktperson för Junilistan. Hon berättar för Folkbladet att det inte är lätt att få tag i folk som kan dela ut valsedlar.
- Men vi har många sympatisörer, säger Inger Fransén som själv är socialdemokrat men arbetar för Junilistan.
- Jag vill absolut inte förflytta makten till Bryssel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om