Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På spaning efter Europa

Norrköpings stads-museum har i helgen varit värd för EU-projektet STORY. Deltagare från sju europeiska länder har kommit till Norrköping för utforska hur muntligt och självbiografiskt berättande kan användas som pedagogisk metod i vuxenundervisning.

Foto: Matilda Söderström

NORRKÖPING2009-07-27 03:00
STORY, Story Management for Adult Education, är ett tvåårigt projekt som tagits fram för att utveckla metoder i hur lärare bättre ska nå ut till vuxna studenter.- Många av de vuxna studenterna tillhör en marginaliserad grupp. Det kan vara invandrarkvinnor, eller människor som tidigare saknar utbildning. De övningar vi nu tar fram kommer främst att användas i undervisningen med outbildade människor som står på randen till utanförskap, säger Tone Dahlstedt som är lärare på Marieborgs folkhögskola och ingår i projektet.Vid tre tillfällen har deltagarna från de olika utbildningsinstituten träffats. Tillsammans har de utvecklat metoder där de vuxna studenterna ska använda sina egna livsberättelser för att förstå omvärlden och historien bättre. Genom att låta studenterna väva in sina egna historier i historien hoppas nu på ökad förståelse och bättre studieresultat.- Studenterna kommer att få ta med sig ett föremål som de förknippar med sin egen historia. Sedan applicerar vi föremålen där de hör hemma i historien och låter eleverna berätta om sina upplevelser kring föremålen. På så vis tränar sig eleverna i berättarteknik och har lättare att förstå sin egen plats och delaktighet i historien, säger hon.Letade efter spår
Norrköpings stads-
museum är det enda museet som ingår i projektet. Anette Kindahl som är intendent på museet tycker att projektet är viktigt.- De här hjälper till att stärka studenternas självförtroende, säger hon.En av lördagens övningar har varit att låta deltagarna gå runt på Drottninggatan och leta efter spår av sina egna länder i myllret av spårvagnstrafik och semesterfirare. På så vis ska de försöka upptäcka en gemensam europeisk identitet.Som i Bryssel
Kerstin Weertz arbetar på EU Warehouse i Bryssel. Hon har upptäckt flera likheter mellan de båda länderna.- Ljudet från spårvagnarna. Det ständiga plingandet. Sedan ser kebabrestaurangerna här exakt likadana ut som de vi har i Bryssel, säger hon och skrattar.Nawal Garcia arbetar som konstlärare i Bryssel. Hon tror att helgens olika övningar kommer att bidra till att stärka hennes elevers självförtroende.- De metoder vi har lärt oss i helgen kan hjälpa människor att komma över sina rädslor, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om