Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På platsen för moskén

För våra svenska förhållanden är samexistens religioner emellan en sentida fråga. I England har man däremot sekelgammal vana. I Leicester, som Svenska kyrkan nu haft några dagars besök från, är över 60 000 av de 340 000 invånarna muslimer.

Träningsmatch i fotboll pågår bakom den plats invid Skarphagsleden, där en moské lär komma att byggas. Från vänster Suleyman Nagdi från Leicester, Mensur Mustafic i bosnisk-islamska församlingen, Maria Bard från Svenska kyrkan samt Abbas Owed från bosnisk-islamska församlingen.

Foto: Titti Olovsson

Träningsmatch i fotboll pågår bakom den plats invid Skarphagsleden, där en moské lär komma att byggas. Från vänster Suleyman Nagdi från Leicester, Mensur Mustafic i bosnisk-islamska församlingen, Maria Bard från Svenska kyrkan samt Abbas Owed från bosnisk-islamska församlingen. Foto: Titti Olovsson

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2013-03-11 05:53

Vi träffar besökarna från Leicester på den tomt i korsningen mellan Skarphagsleden och Ektorpsgatan, där bosnisk-islamska församlingen av allt att döma kommer att få bygga sin moské.

I Leicester finns redan flera dussin moskéer - en av dem mittemot den anglikanska kyrka, där Andrew Wingate i många år varit präst.

En stor moské

- Förr i tiden var det en stor kyrka, nu har staden tagit över halva byggnaden. Befolkningen har ändrats i stadsdelen, idag är 80 procent muslimer. Moskén är stor, med flera minareter. Och vi är goda grannar, säger Wingate.

Det moderna England har präglats av immigrationen från de forna kolonierna. Wingate säger sig vara imponerad av, hur Sverige på senare år öppnat sina portar för människor från världens krigshärjade länder. Där har Sverige, som han flera gånger besökt, gjort betydligt mer än England.

Hans intryck är, att här tidigare visserligen fanns tolerans religionerna emellan - men då väldigt lite av möte. Nu däremot har saker börjat hända.

Varit polischef

Den andre besökaren från Leicester, Suleyman Nagdi, har varit polischef där. Han såg då till att få igång mångfaldsträning inom poliskåren.

- Det är när man inte känner varandra, som rädsla uppstår. Vi tenderar att glömma, att vi alla i första hand är människor. Efter det kan religionerna komma, säger Nagdi.

På plats är även folk från den lokala bosnisk-islamska församlingen, bland dem Mensur Mustafic. Han tror att moskén med dess tillhörande kulturcenter ska kunna stå klar här på platsen år 2015. I princip kommer det då att vara som en svensk kyrka, med dess församlingshem.

Liten minaret

- Vi hade inte tänkt ha någon minaret, men det föreslog kommunen att vi skulle ha. Nu blir det en liten minaret. Men några böneutrop kommer det ju inte att bli därifrån, säger Mustafic.

Även stadsplaneringsnämndens ordförande Bengt Cete (MP) har infunnit sig till den här lilla samlingen. Han räknar med att hans nämnd denna månad ska kunna ta beslut om att ställa ut detaljplanen, och att denna ska kunna antas i juni.

- Men sedan kan man ju aldrig veta, om det blir några överklaganden, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om