Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På plats i Aceh

Katastrofbilderna som förmedlas från Aceh-provinsen i Norra Indonesien visar total förödelse. Här slog tsunamin in med full kraft och krossade allt i sin väg. Där är Bo Orlenius, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset och hjälper till i räddningsarbetet.

Hem idag: Bo Orlenius, chef för barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset.

Hem idag: Bo Orlenius, chef för barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset.

Foto:

NORRKÖPING2005-01-08 06:00
Norra Sumatra låg närmast utbrottets centrum och drabbades av de allra värsta flodvågorna. Förödelsen rapporteras som närmast total i de utsatta samhällena. Nu hotar kolera och andra epidemier att skörda många fler offer. I den 32 grader varma hettan frodas bakterier och de magsjuka blir snabbt uttorkade.
- De måste få i sig vätska annars dör de ganska snabbt av diarréerna, berättar Bo Orlenius som igår befann sig i staden Medan.
Idag återvänder han hem efter en veckas arbete med de katastrofdrabbade indoneserna.

Behövde en barnläkare
Bo och hans fru var på väg till vänner i Uppsala dagen innan nyårsafton när de fick en förfrågan om de ville följa med en frikyrklig hjälporganisation till den hårt drabbade ön Sumatra i Indonesien. Läkarlaget behövde en barnläkare.
På nyårsafton bar det av, drygt nio timmar efter att de fått förfrågan. När de landat i Indonesien tog sig sjukvårdsgruppen på två läkare, fyra sjuksköterskor, en koordinator och två arbetsterapeuter till Banda Aceh-provinsen så snabbt de kunde.
- Där mötte vi många som flydde bort från Banda Aceh, fortfarande rädda för en ny jordbävning och en ny våg, berättar Bo Orlenius.
Ambulerande sjukstuga
På flyktingförläggningen öppnade gruppen en ambulerande sjukstuga i anknytning till den bassjukstuga som lokalbefolkningen redan öppnat. Där har han behandlat drygt 1 000 patienter, många med fula sårskador, infektioner och många barn med diarréer.
- Redan den tredje dagen när vi var där började barnen med magsjuka komma in, berättar han.
- Det är problem med vattenförsörjningen och många har infektioner i fötterna efter att hasprungit barfota och fått sår.
Det är många tragiska öden han fått möta. Men också en del ljus mitt i mörkret. En gravid kvinna som sprungit ifrån vågorna trodde att hennes ofödda barn dött av ansträngningen.
- Men jag kunde känna barnets sparkar i hennes mage och det fanns inte tecken på några blödningar, säger Bo och förmedlar den glädje kvinnan visade när hon fick beskedet.
Både hon och hennes man hade klarat sig undan vågen, men få av de patienter som Bo behandlat hade samma tur. En annan kvinna förlorade ett av sina barn och sin man när tsunamin drog över ön.
- Hon och ett av hennes barn höll sig fast i en stolpe och klarade sig, men barnet som fick i sig så mycket saltvatten har fått lunginflammation.
Det är en av många livshistorier som Bo Orlenius idag tar med sig hem till Sverige.
- Men det känns bra att jag kunnat hjälpa enskilda människor konkret här och det tillsammans med lokalbefolkningen.
Igår utförde gruppen sitt sista uppdrag och öppnade ytterligare en sjukstuga på en annan flyktingförläggning längre in i landet. Idag blir de avlösta av ett annat team som tar över deras arbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om