Problemet är huvudsakligen avsaknaden av utrop när bussar anländer vid en hållplats, men sedan också på bussen vid närmande av hållplats. "Talande bussar" skulle göra det mycket lättare för människor med nedsatt syn att röra sig i trafiken.
Kamp för synskadade
- Ofta finns utrop på bussarna inne i städerna, men det är inte alltid det fungerar. På landet finns det inte alls, sade Jonas Jakobsen.
Med sig som vapendragare hade demonstranterna superhjälte-alteregot Tillgänglighetsmannen.
- Jag reser runt i landet och försöker fixa tillgänglighet, berättade han.
Med en megafon i handen utropade han busslinjerna på anländande bussar, strax intill den digitala tavlan som för många synskadade är meningslös.
Anledningen till varför inte mer har gjorts tror Tillgänglighetsmannen, som inte vill röja sitt civila namn, är en bakomliggande oförståelse.
Stockholm förebild
- De som är ansvariga ser inte saken på vårt sätt. De upplever inte vad vi upplever, och då tänker de inte på det, sade han.
Men det är inte lika svårt för synskadade överallt. Storstäder, och då framför allt Stockholm, har bättre och tydligare system.
- Stockholm och SL (Storstockholms Lokaltrafik) är riktigt bra och det är de som vi har som förebild när vi reser runt i vår region till exempelvis Gävle och Örebro och demonstrerar.
Hoppas på myndighet
Nästa år ska varje län i landet tilldelas varsin särskild kollektivtrafiksmyndighet. Något som Jonas Jakobsen hoppas mycket på.
- Det känns spännande, jag önskar förstås att det kan leda till förändring på många håll, det är inte bara synskadade utan även många äldre som skulle behöva den här hjälpen, avslutade han.