Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På Kungsgatan gör snön nytta

Snön ställer till stora problem runt om i samhället, men det finns positiva biverkningar av det myckna snöandet också.  - Snön binder de farliga partiklarna på Kungsgatan, det är en riktig hälsoåtgärd, säger miljö- och hälsoinspektören Robert Sandsveden.

NORRKÖPING2010-02-27 03:00
Att Norrköping har problem med för höga partikelhalter på Kungsgatan är inget nytt, men hittills i år har detta lyst med sin frånvaro. - Vanligtvis brukar vi ha överskridit gränsvärdet för partiklar per dygn runt 15 gånger så här års, men så här långt i år har vi inte gjort det en enda gång, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Robert Sandsveden. Dammoln om sommaren
Anledningen är snön som legat tjock hela vintern. - Partiklarna tar sig inte upp i luften så länge det är blött och snö på vägen. Sandsveden ger ett målande exempel. - Kör man på en grusväg på sommaren när det är varmt ryker det damm bakom bilen. Det är ungefär samma sak på vintern när man kör med dubbdäck på torr asfalt. Då river man upp ett osynligt moln med partiklar. Är det blött på vägen på sommaren ryker det inte och det är samma sak här med snön. "Perfekt"
Att snön ligger kvar länge innebär således att det blir bättre luft kring Kungsgatan. - Det här vädret är perfekt ur luftsynvinkel. Det är klart att det blir stora problem med snöröjning och sådant, men ur luftsynpunkt är det bra med mycket snö eller regn. En hälsoåtgärd
Så länge snön ligger kvar kan dubbdäcken inte riva upp de skadliga partiklarna. Hittills i år har värdena därför varit väldigt bra, men det brukar bli som värst i mars och april. - Halterna brukar börja gå upp i februari när det blir torra vägbanor, säger Sandsveden. - Det bästa är att partiklarna binds i snön som smälter så att de rinner med ut i dagvattnet. - Ju längre snön ligger desto bättre. Den är en riktig hälsoåtgärd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om