På Kungsgatan gör snön nytta
Snön ställer till stora problem runt om i samhället, men det finns positiva biverkningar av det myckna snöandet också. - Snön binder de farliga partiklarna på Kungsgatan, det är en riktig hälsoåtgärd, säger miljö- och hälsoinspektören Robert Sandsveden.
Anledningen är snön som legat tjock hela vintern. - Partiklarna tar sig inte upp i luften så länge det är blött och snö på vägen. Sandsveden ger ett målande exempel. - Kör man på en grusväg på sommaren när det är varmt ryker det damm bakom bilen. Det är ungefär samma sak på vintern när man kör med dubbdäck på torr asfalt. Då river man upp ett osynligt moln med partiklar. Är det blött på vägen på sommaren ryker det inte och det är samma sak här med snön. "Perfekt"
Att snön ligger kvar länge innebär således att det blir bättre luft kring Kungsgatan. - Det här vädret är perfekt ur luftsynvinkel. Det är klart att det blir stora problem med snöröjning och sådant, men ur luftsynpunkt är det bra med mycket snö eller regn. En hälsoåtgärd
Så länge snön ligger kvar kan dubbdäcken inte riva upp de skadliga partiklarna. Hittills i år har värdena därför varit väldigt bra, men det brukar bli som värst i mars och april. - Halterna brukar börja gå upp i februari när det blir torra vägbanor, säger Sandsveden. - Det bästa är att partiklarna binds i snön som smälter så att de rinner med ut i dagvattnet. - Ju längre snön ligger desto bättre. Den är en riktig hälsoåtgärd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!