På krishantering är vi bäst i klassen
I går kom skolminister Ibrahim Baylan till Norrköping. Han var imponerad av kommunens krisarbete efter katastrofen i Sydostasien. - Norrköping är den kommun i landet som kom igång snabbast med sitt arbete, säger han till Folkbladet.
Skolminister Ibrahim Baylan åker runt i landet för att se hur skolorna hanterar katastrofen i Sydostasien.
Foto:
Väl föreberedda
- Jag har fått intrycket att man varit väl förberedd på de flesta håll i landet, säger han. Men det betyder inte att förberedelserna fungerar i verkligheten. Därför ville jag med egna ögon se hur det fungerar nu när eleverna kommer tillbaka till skolan.
I tisdags i förra veckan samlade Norrköpings utbildningschef Lars-Åke Edvardsson alla skolchefer till ett gemensamt möte. Med på mötet var också psykolog, kurator, skolöverläkare och representanter från kommunhälsan. Man diskuterade hur eleverna bäst skulle tas emot.
- I dag när jag varit ute på skolorna har skolcheferna pratat om det här mötet och hur viktigt det var, säger Ibrahim Baylan. De samlade sedan lärarna ute på skolorna och hade samma diskussion. Det gjorde att alla kände sig väldigt trygga i dag.
Man visste redan i ett tidigt skede att en elev från Norrköping saknades efter flodvågen. Efter första skoldagen kunde man konstatera att inga ytterligare elever saknas.
Förstår kritiken
Kritiken mot regeringen har varit hård. Ibrahim Baylan förstår kritiken.
- Det är naturligt att människor kommer med kritik, särskild människor som drabbats. De vill ha hjälp direkt och de vill ha hjälp av myndigheterna. Därför är det viktigt att det görs en oberoende utredning så vi får lära oss någonting av misstagen.
- Men jag tycker också man ska sätta in katastrofen i sitt sammanhang. Det var annandag jul, många människor var lediga och det var en naturkatastrof av oanad skala. Man kan inte ha beredskap för något sådant som dessutom händer på andra sidan jordklotet. Jag tycker det är viktigt att framhålla alla goda insatser som gjorts. Speciellt från frivilliga som gjort en jätteinsats.
Kanske borde Laila Freivalds och Göran Persson följt med Ibrahim Baylan på hans besök i Norrköping. Då hade de fått en lektion i hur man professionellt sköter ett krisarbete.
Snabbast i landet
Redan dagen efter katastrofen var Norrköpings krisgrupp med representanter från kommunen, landstinget och kyrkan samlad. På tisdagen var ett kriscentrum upprättat. Från torsdagen fanns en buss som tog emot hemvändande östgötar på plats på Arlanda. Där fanns också ett kristeam bestående av brandmän, psykolog och kurator.
- Från början såg vi för oss hur folk skulle komma till Arlanda i bara baddräkten, säger Lars-Åke Edvardsson. Sedan visade det sig att det bara var 25 personer som valde att åka med bussen. De flesta blev hämtade av släkt och vänner, vilket ju är det bästa naturligtvis.
Det var inte heller så många som ville besöka det upprättade kriscentret.
- De flesta ville bara åka hem, säger Lars-Åke Edvardsson. Och när de sedan var hemma ville de inte gå iväg till kommunens kriscentrum, de ville ha besök i hemmet. Så därför har krisgruppen gått hem till alla som velat.
Händer igen
Norrköping har lärt sig den hårda vägen. Kommunen har drabbats av flera tragedier, där Rambodalsolyckan och Estonia är de största.
- Det märktes från början att det fanns en vana, säger Lars-Åke Edvardsson. Allting fungerade direkt.
Ibrahim Baylan tar med sig Norrköpings erfarenheter tillbaka till Rosenbad.
- Det är viktigt att ta lärdom och sprida de goda exemplen vidare, säger han. För är det något vi med säkerhet vet, är det att tragiska händelser kommer att hända igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!