Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På jakt efter röda patriarker

Missnöjet växer bland gräsrötterna inom arbetarrörelsen. Men de som har toppositioner inom socialdemokratin och LO lyssnar inte på kritiken utan försöker istället att möta kritiken genom att lägga lock på debatten. Det anser Olle Sahlström, författare och ombudsman på LO i Stockholm, när han på torsdagen föreläste på ABF i Norrköping.

Olle Sahlström, ombudsman på LO och författare, är starkt kritisk till hur dagens arbetarrörelse fungerar. 
FOTO: JANNE FORSBY

Olle Sahlström, ombudsman på LO och författare, är starkt kritisk till hur dagens arbetarrörelse fungerar. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2003-11-17 06:00
Det är lågt i tak inom arbetarrörelsen. De som är kritiska till något inom LO eller socialdemokraterna tystas ner eller sparkas ut i kylan. Olle Sahlström är hård i sin kritik av hur arbetarrörelsen nu fungerar. Han har själv varit ledare för projektet LO idédebatt som LO-ledningen nu bestämt sig för att lägga ner. Olle Sahlström är säker på att det beror på att han varit en obekväm röst som nu ska tystas.
- De lägger ner för att jag gnäller, säger han.
Han anser att avståndet mellan arbetarrörelsens medlemmar och de förtroendevalda har ökat. Det gäller både inom LO och socialdemokraterna.
- Förtöjningen mellan medlemmar och förtroendevalda har släppt, säger Olle Sahlström.

Knäpp på näsan
Ett exempel på det är EMU-valet där många ledande socialdemokratiska politiker och ledare inom LO gjorde allt för att det skulle bli ett ja. Valresultatet blev ju som bekant ett annat. Olle Sahlström kallar det för "en folkomröstning som så tydligt var en knäpp på elitens näsa". Efter valet, borde arbetarrörelsens ledare analyserat vad det var som gick fel och lyssnat på kritiken från sina egna, anser Olle Sahlström. Men det har man inte gjort. Istället anser man att medlemmarna måste informeras om EMU-projektets fördelar.
- Om jag talar om en förtroendeklyfta, så talar de om en brist på information, säger Olle Sahlström. Jag anser att det här är en hållning av öppet förakt. Det finns inte tillit till medlemmarna.
En av grunderna till problemet inom arbetarrörelsen kallar Olle Sahlström "fackligpolitisksamverkan". Företrädare för partiet och facket är starkt integrerade. Så mycket att de nästan är oskiljaktiga. Ofta har en och samma person flera olika uppdrag inom fack och parti samtidigt. Uppdrag ger uppdrag som ger uppdrag.
Olle Sahlström går så långt att han säger att arbetarrörelsen domineras av en sekteristisk kultur. Med det menar han att rörelsen har ett auktoritärt ledarskap, är slutet och lyssnar inte till andra, samt att man har en likriktning av åsikterna. Ingen tillåts sticka ut. Rörelsens utformning har nu blivit ett problem för rörelsen själv.

Röda patriarker
Olle Sahlström anser att arbetarrörelsen har många ledare som han betraktar som auktoritära och maktfullkomliga. Själv kallar han dem röda patriarker. Som exempel nämner han Göteborgs starke man Göran Johansson. Och statsminister Göran Persson. Den typen av ledare är vanlig inom LO och socialdemokraterna, anser Olle Sahlström.
- Det är viktigt att förstå att det finns 1000 Göran Persson runt om i arbetarrörelsen, säger han.
Olle Sahlström anser dock att en förändring av arbetarrörelsen är på väg. Det kommer att ske vare sig ledningen inom arbetarrörelsen vill det eller ej. Unga medlemmar och medborgare accepterar inte att bli toppridna, anser Olle Sahlström.
Dessutom anser han att facket borde bli mindre sammankopplat med socialdemokraterna. En majoritet av LO:s medlemmar är ju inte socialdemokrater, säger Olle Sahlström. Han vill att LO i framtiden ska stå på egna ben. Och han tror att den utvecklingen är på väg.
- Jag vill ha ett partipolitiskt obundet LO, som samarbetar med de partier som stödjer dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om